Med risk för att låta lite väl ”Äntligen hemma” så tycker jag ändå att det är värt att jobba upp en bra frys! Cirka varannan vecka har jag projekt ”äta från frysen” och det går riktigt bra och blir riktigt gott, så länge man har lite framförhållning och tar upp saker för tining innan man går till jobbet (äger ingen micro). 

Bra saker att ha i frysen:

  • Riven ost (glöm inte att riva ner dina ostkanter, you fool!)
  • Frukt, bär som blivit lite trökiga – till smoothies och pajer
  • Färska grönsaker som blivit över typ EN morot, en halv lök etc – till soppor, pyttipanna och sånt.
  • Bröd, bagels, pain au chocolats och croissanter för att piffa upp helgfrukostarna (gå till Picard och bli kär i dig själv när du vaknar hungrig och ohandlad på lördag).
  • EDAMAME – livets bästa föremiddagensnacks
  • Fond, vin och såser till grytor, såser och soppbaser. Fryser alltid slattar. Vips så hittar du lite gräddsås när du har fyra köttbullar över.
  • Köttfärssås. När blir man INTE glad över att hitta köttfärssås i kylen? Till lasagne, till pasta, till crepes ja till allt egentligen.
  • Tomatsås!!! Koka stora grytan och frys in. Det behöver man ju till allt?
  • Fryst ankconfit!!! Impar på alla och så gott och enkelt med bara en sallad till.
  • Soppor – världens bästa matlåda att ta med till jobbet när man glömt fixa
  • Frysta oskalade räkor. SÅ snabbt det går att bara skala ett par stycken och vira in i rispapper (som du såklart har på lut i skafferiet) tillsammans med grönsaker? Eller hiva ner i en soppa? Eller en grönsallad med riven västerbottenost (min favvo)? Eller i en omelett? Eller på toast? Ja, du fattar. Din bästa vän när tiden är knapp men man FÅR inte köpa skalade. På skalen gör du såklart fond.
  • Bacon och fläsk som du behöver till bolognese, pannkaka och andra pastor.
  • Örter (klipp ner sånt som blivit fult och lägg fint i låda, ej påse)
  • Fisk, kyckling, köttfärs, etc. Köp mycket när du ändå håller på och frys in det du inte använder right away. Köp alltid när du hittar bra pris och frys in. Köper jag kött i vanlig Ica/Coop/Hemköp köper jag nästan uteslutande sånt med röda realappar och fryser in.
  • En stek eller högrev eller liknande är alltid bra att ha på lut.
  • Frysta GRÖNA grönsaker: ärtor (pga ärthummus), harrikås verts (pga älskar dom), brysselkål. Köper bara gröna frysgrönsaker! 
  • Frusna smågrejer typ dumplings, vårrullar och sånt som är kul att fixa fram när du glömt köpa middag eller bara vill snacksa lite. Finns mycket roliga grejer på Picard och på asiatiska butiken vid Hötorget.
  • SMÖRDEG!!!! Gott till allt: förrätt, huvudrätt, efterrätt, snacks! Man glömmer så lätt! Obs se till att ni inte köper sån där billig och hemsk med bara massa skit i.
  • BULLAR!!!!

Vad missar jag?

KRAM