Hej!

Kanske har ni, precis som jag, lite mindre tid nu så här när hösten närmar sig och det är jobb och ståhej på veckorna. Själv har jag utmanat mig själv med att ha en sån där period av att INTE handla, utan äta saker ur kyl och frys. Funkade hela förra veckan och fram tills idag. Man får vara lite påhittig, men ofta går det att trolla fram riktigt goda grejer. Tänkte därför tipsa om att använda FRYSEN mer.

Jag är ett big fan av att ta upp något fiffigt ur frysen på morgonen innan jag går till jobbet, och sen värma, piffa till och fixa några goda tillbehör till. Tror att man gör sig själv en riktigt fin tjänst om man tillagar något redan i infrysningen, liksom.

Några tips: 

  • Kolla i affärerna efter billiga grejer med kort datum. Perfekt för frysen om man inte hinner tillaga direkt.
  • Inventera kylen lite på kvällarna och kolla om det finns något som håller på att bli lite dåligt? Hinner du inte använda det – frys!
  • Samla grönsaksslattar i en bytta i kylen. Hinner du inte göra soppa eller grönsaksfräs – hacka upp och frys in så har du en färdig soppa någon dag när du har bråttom.
  • På samma sätt: blanda och frys in dina rester i en färdig pyttipanna. Tänk dig en stressig tisdag: ta upp, stek, fixa ett ägg, lite goa rödbetor, strö lite persilja, tänd ett ljus och kanske unna dig en öl till? Mys!
  • Gör färdiga grönsaksblandningar på färska och billiga grönsaker nu när de finns i affärn så billigt. Använd ziplockpåsar (men diska ur och återanvänd sedan!) och fyll med färdiga soppor, grytgrönsaker, mire poix (lök, selleri och morot som bas i köttfärssåser och tomatsåser), etc. Rejält fiffigt att slippa hacka och skära någon kväll när du har bråttom eller helt enkelt inte PALLAR.
  • FRUKT som håller på att bli ful: hacka upp, blanda om du har fler sorter, och frys in i färdiga smoothiepåsar.
  • Riven ost: FRYS. Allt blir godare med lite riven ost RIGHT?¨
  • Pålägg: strimla överbliven skinka eller chark och ta upp när det är dags för en go jävla pizza eller omelett eller nått.
  • Har du hittat en stor köttbit men inte pallar att den ligger i frysen och tar upp massa plats (känns som ett så stort steg att att ta upp och tillaga en sån)? Skär i bitar och blanda med klassiska ”grytgrönsaker” i en bytta eller påse och ta upp när det är lördag och du vill göra mustig boeuf bourgingone. Eller kalops. Eller nått koreanskinspirerat kanske????
  • Ha en vecka i månaden där du BARA lagar från frysen. Annars blir det ju så fullt och helt omöjligt (MAMMA JAG TITTAR PÅ DIG!!!)

Några favoritsoppor: toppen att förbereda i frysen och sedan ta upp och tillaga:

  • Sötpotatis + linser + koriander + ingefära + gul lök. Tina och fräs i olja och koka i buljong och ha sen eventuellt lite kokosmjölk i.
  • Potatis + purjo (NEVER GETS OLD). Perfekt att förbereda i frysen.
  • Blomkål + gul lök + lite timjan mmmmmmm
  • Grön soppa typ broccoli + grönkål + spenat (spenat är ju en sån grej som blir dålig fort och därför är toppen att göra soppa på)
  • Basen till fisksoppa: lök, fänkål, morot, vitlök. Ta upp och fräs, häll på vin, tomater och lite grädde på slutet och i med fisk och skaldjur (blir däremot inte så gott att frysa och tina).

Välinvesterad tid att ägna en kväll eller söndag åt:

  • Gör en stor sats tomatsås och frys in i mindre byttor. Perfekt till melanzane, moussaka, lasagne, pasta, ägg eller whatever. Den blir ju godare ju längre den kokar, så passa på att gör en stor sats.
  • Allt med färs. Dröm att kunna ta upp goda biffar eller köttbullar ur frysen? Men tänk också på andra roliga färser. Kycklingköttbullar i någon slags indisk krämig sås? Fläskfärsbullar i ramenbuljong med massa koriander?
  • Köttfärssås eller någon stor sats god vegsås typ indiska linser eller en god bolognese på linser kanske? Sån där klassisk bra-att-ha-grej ju?
  • Piroger!!! Så life goal att kunna sno fram en PIROG ur frysen. När jag var liten gjorde mamma ofta piroger fyllda med så jävla gott fräs på lök, vitkål, morot, köttfärs och soja. När pappa var sjuk gjorde jag sådana och fyllde hela hennes frys med. Perfekt när man inte orkar nått.

Bra att ha-saker i frysen:

  • Kantareller!
  • Jag har alltid räkor med skal i frysen, kul att skoja till det med.
  • Smördeg pga jättesnabba snibbar till soppa, ”flarn” med goda grejer på, snabb dessert etc.
  • Några korvar tycker jag är bra att ha i frysen!

PS. Om ni har ett Picard i närheten är mina favoriter där den confiterade ankan, blinierna, croissanterna och desserterna.