Okej, såhär är det. Jag har blivit lite besatt av att göra “plättar” och “biffar” av diverse saker. Inkörsporten till detta beroende var zucchinin som jag vecka efter vecka fick av Årstiderna, och som jag verkligen inte visste vad jag skulle göra av. Jag började då att riva den, blanda med lite ost och nått ägg och steka som plättar. Andra goda plättar jag gjort sedan dess är ärt- och spenatplättar med limesmör, sötpotatisbiffar med spiskummin. ET CETERA. 

Nästa nivå av denna besatthet kom när jag gav vika för mina lustar att lägga biffarna mellan två bröd och därmed få en redi burgare i stället för plättar med sallad och nån kall sås. För vem försöker man egentligen lura? Inget är så gott som burgare.

Så, bara denna vecka har jag gjort två burgare som blev så HÅLL KÄFTEN-goda! Lika men ändå olika. En på lax, och en helt vegetariskt. Låt mig ta igenom er det här.

Vi börjar med brödet. Ska man göra en god hamburgare är brödet av allra högsta vikt. Antingen fixar man egna (orka) eller så lägger man en tia extra på att köpa bra bröd. Annars är det liksom ingen vits. Mina köper jag hos Magnus Johansson som säljer både färska och frysta som är perfekta att plocka upp vid behov. Tips. 

Okej, låt oss burga (lolz) med Burgare nr 1: laxburgaren

Alltså, när vi åt de här bara kollade vi på varandra. SÅ goda och matiga och fasta och saftiga och smakrika. Jag mosade laxfilé och blandade med hackad salladslök, chili, vitlök, rätt mycket lime, någon matsked CF och någon matsked panko och ett ägg. Och salt och peppar så klart. OBS snåla ej med kryddningen. Forma till biffar, vänd i panko och låt stelna till sig lite i kylen. Stek så det blir fin färg men de får inte bli torra. 

I bröden hade vi avokado, spenat, lök och CF blandat med vitlök och sriracha. Och den superviktiga limeklyftan. Jättegott och jättesnabbt! 10 av 10 av den enhälliga juryn bestående av min sambo och mig.

Okej, vidare till Burgare nr 2: vegoburgarenDessa burgare uppstod när två rivna morötter, en riven zucchini och en påse hackad färsk spenat idkade älskog i en skål tillsammans med spiskummin, en kruka hackad koriander, en lök, vitlök, en hackad chili, en stor matsked keso, lite mjöl (jag tog kikärtsmjöl), två ägg och rejäla varv med salt- och pepparkvarnar a till rätt konsistens. Formade biffar, vände i panko och lät vila lite i kylen. Stek i olja (raps) och låt de ligga LÄNGE innan ni vänder så att de inte blir soggiga. 

I dessa bröd hade vi sallad, avokado, tomat, lök, srirachamajo och mango. Men mangon pajade allt så den petade vi bort. 

Magiskt goda, fluffigare i texturen och frasigare än den kanske lite matigare laxburgaren eftersom dessa stektes länge. 

Även dessa 10/10! 

Så, brukar ni göra något liknande? Tipsa mig! Eller hör av er om ni testar dessa. Puss

12 thoughts on “Hos mig: burgarbattle

    1. Men WOW vad GLAD jag blev för detta! Och hur kunde jag missa att du länkat in till mig? Så kul att du gillade biffarna, jag har ännu inte tröttnat, men har börjat lägga till lite krossade jordnötter i de vegetariska för mer crunch. Har du hittat någon sås ännu? Jag gillar att göra en snabb chilimajo med mixerstaven till, eller en salsa verde om man inte äter ägg. PS. Har läst igenom i princip hela din blogg nu och 1. vilka fina bilder! 2. Jäklar vad bra skrivit om Saltå! Kram.

     1. Nä ingen klockren sås men jag tycker visserligen att det går bra med bara ordentligt med lime. Har testat tzatziki till och det går också ganska okej, alternativt en creme fraish+vitlökssås. Min 3åring äter laxburgaren med ketchup(!), vilket jag tycker är lite galet, men han verkar gilla det så det får vara okej ändå så länge jag slipper 🙂
      Jordnötter låter spännande i den vegetariska. Den blir ju lätt lite “slapp” annars så det är ju en bra idé att tillföra något med lite mer motstånd.

      På 1 och 2 säger jag tack och tack 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code