Alltså KÄRE VÄRLD vad dålig jag är på att uppdatera här, men ni vet: jag har nytt jobb, jag grejar med boken och försöker ha lite socialt liv. Hoppas ni inte hatar mig!!!

Men äter gör jag också! Just nu har jag Projekt Inte handla igen, utan försöker hitta på finurliga saker av det jag hittar i kyl, frys och skafferi. Det är riktigt kul! Jag känner mig både miljöduktig (präktig?) och smart som sparar deg inför kommande New York-resa OCH påhittig som gör goda grejer av det jag har.

 

I dare you att göra det samma, att ha restvecka alltså. Vad har du över? Här kommer några tips:

POTATIS

Då kan du göra pyttipanna = gott, GNOCCHI (så mycket lättare än man tror!),  tortilla (den sorten som innebär potatis i en omelett). Stekt potatis är så jävla underskattat till typ vad som helst. Stek hårt och ät i tortillabröd med krämig äggröra och stark sås. Kokt kall skivad potatis på knäckebröd med gräddfil och lök smakar nästan sommar, och om du orkar kan man göra våfflor eller biffar på kokt, mosad potatis. Om du har en rå stackare över gör du så klart en råraka.

MOS

Värm och ät igen. Eller passa på att göra en go tunnbrödsrulle där du ändå inte vill ha för mycket mos. Häromdagen åt jag sötpotatismos I TACOS med riven kyckling och chimichurri och coleslaw och smulad fetaost och det var seriöst det godaste på hela månaden.

KÖTT, KYCKLING, KORV OCH SÅNT

Återigen: pytt!!! Pastasås. Lägg i het panna, krydda upp, blanda i någon grönsak och ät som tacos eller på en skiva bröd. Funkar alltid. Eller lägg i en skål med allt du hittar som är gott hemma.

KÖTTFÄRS

Det är väl det enklaste som finns. If köttfärssås: pasta, på bröd, på omelett eller VARM MACKA. Köttfärs as in tacofärs (lol): gör en taco? Eller stek och häll på tomatsås så har du köttfärssås? Eller blanda ner i stekt ris? Rå – frys in till bättre dar.

RIS

Då gör man helt enkelt stekt ris med grönsaker, LÖK, ärtor och rör ner ett ägg. Älskar det. När jag var tonåring brukade jag lägga ris i en form, lägga typ tonfisk över, sen nån sås och sen in i ugn, men ryser lite av den tanken nu.

ÄGG

Omelett, pannkaka, ugnspannkaka, carbonara!!!

TORTILLABRÖD

Är jag den enda som ALLTID får tortillabröd över som ligger och blir torra? Antingen gör jag quesadillas, snor in andra rester i någon slags taco eller skär i snibbar och dippar i hummus. Släng inte!

BRÖD

Torrt tråkigt bröd som blir över kan bli SVINGODA krutonger till soppa eller sallad om du är generös med olja och/eller smör och kanske en vitlöksklyfta och lite örter. Eller så steker du en skiva, krämar på majo eller någon slags kräm och några andra rester typ grillade grönsaker och äter en liten kvällsmacka. Eller så inser du att detta är ett gyllene tillfälle att göra fransk löksoppa! Att mackor också är middag är en av mina stora hjärtefrågor i livet. Inte minst frallor med ost, marmelad och en kopp te. Hade jag haft en annan sorts ämnesomsättning hade jag inte sett någon anledning att äta något annat över huvud taget.

PASTA

Jag KAN absolut inte dosera pasta. Blir alltid livrädd för att jag kokt för lite, så häller i mer och mer och mer och har sedan pasta i flera dagar. Pasta är dock en av de saker som jag tycker blir bra när man värmer rakt upp och ner, men det kräver att man alltid blandar pastan med såsen vid tillagning, så att man sen bara kan värma allt i stekpanna (eller mikro, har precis börjat leva med mikro så är inte helt van än). Annars kan man ju blanda den med något skoj och grädda upp i ugnen.

FISK

Ja, det beror ju SÅ KLART på vad det är för fisk, men de flesta sorter blir god om man mosar ner den i någon slags ”spread” att ha på bröd eller till bakpotatis eller i en omelett eller liknande. Av någon anledning blir också de flesta tillagade fiskar goda att äta kalla på knäckebröd dagen efter.

 

FRUKT

 

Smoothie, vad annars. Har köpt mig en ny MONSTERBLENDER som jag är extremt tacksam för. Däri hamnar allt som börjar bli lite fult (frys annars). Frukt, ledsna grönsaker, spenat, grönkål, ingefära, morot, rödbeta, ja – vad som helst. Banankaka och krabbilurer är också det godaste som finns och KRÄVER bruna bananer.

GRÖNSAKER

De flesta grönsaker: lök, aubergine, zucchini, paprika, lök, kål blir pigga och glada om man rostar upp dem i ugnen med olja, vitlök, öster. Därefter kan man ju göra vad man vill med dem: äta TILL något typ kött, eller PÅ något typ en macka med grillade grönsaker,  I något typ ett libabröd med hummus eller SOM något annat – dvs jättegott att puréa till soppa. Oavsett – sleva upp dom på en plåt och kör lite längre än du tror att du ska. Blanda med lite matvete eller bulgur eller quinioa så har du allt som oftast en bra salladsmiddag. Något knaprigt måste dock till, typ nötter eller färska grönsaker och något krämigt typ hummus eller fetaost.

 

 

ROTFRUKTER

Kålrot, rotselleri, rötbeta, palsternacka, morot. Även detta mår megatoppen i ugnen eller som soppa. Bara att börja mixa. Har sagt det förr och säger det igen. Jag brukar spara överblivna smågrönsaksslattar i en bytta i kylen och gör sen soppa eller så på nån gång i veckan. Det är så kul med soppa för då får man ha nått gott till! En go kräm i på citron eller pepparrot? Hackade nötter och fröer? Krutonger? En örtolja uppepå? Quesadilla till? Smulad mögelost i? Ostmacka? Pannkaka efteråt? Så kul!

OST

Jag tycker inte ens att jag ska behöva skriva om ost i detta sammanhang. Lös det bara. Gratinera något

.

Restsallad på ost, äpple, kålrabbi och valnötter. 

KÅL

Kål kan för det första typ inte bli gammalt, men om den börjar se ful ut så är det bara att göra coleslaw! Gjorde på kål, överbliven chimichurri och majo häromdagen och det blev toppen. Är också svag för sån skolmatsalskål med typ apelsin eller lingon i. Kål är lajf. Annars: rosta i bitar i ugnen och riv gruyere och hackade hasselnötter över och om  du är riktigt dekadent ringlar du brynt smör över också, annars kan du äta till typ ett stekt ägg.

MEJERI

Brukar inte direkt slänga grädde och cf och sånt, för för det första går det åt och för det andra tycker jag att man kan använda en bra bit efter utgångsdatum. Men om detta skulle ske finns det väl ingenting som inte blir godare av någon slags cf-kräm till eller en skvätt grädde i? Fil, gräddfil och kvarg är dessutom BOMB att baka bröd på. För minsta möjliga insats

TOMATER

Tomater dom små gynnarna kan ju bli fula hux flux och då är de bäst i mosad form, dvs att göra någon slags tomatsås av dem. Gör dig själv en tjänst och gör en stor batch och frys in och ha när du ska göra lasagne, pasta, moussaka, köttfärssås och sånt.

Ja, vad mer brukar man få över?

Se så god mat på alla bilder – alla av rester?!

Ikväll ska jag göra soppa på purjo och savoykål är tanken. Blir nog bra!