Drömdagen före dopparedagen. Lugn morgon. Familjehäng hos brorsan. Julbestyr.IMG_1914.JPGVår familj har alltid firat jul hos drottningen av julmat – mormor. Men i år firar vi för första gången här i Stockholm, delvis för att bror med familj nu skaffat ett mysigt litet hus samt att det tillkommit en ny generation i familjen. Även om jag saknar mormor och maten och resten av tjocka släkten är detta en helt ny nivå av jullyx; att inte sitta fast på dyra tåg, sova i någon annans hem, stressumgås med hemvändarvänner och vara bakfull på annandagen.

Eftersom alla i min familj tar det här med mat på minst sagt stort allvar har vi i år delat upp det hela. Pappa har gjort senap och fixat skinka, leverpastej, revbensspjäll, sillar och korvar. Mor har bakat bröd och knäckebröd och lussekatter och godis och köpt ostar och tusen andra saker. Bror1 har fixat goa grejer från sitt jobb (Köttbaren), och bror2 stod hela dagen idag och gjorde köttbullar, rödbetssallad, Jansson, rostad kålrot med honung och ingefära och massa annat smarr.

Jag själv har nu spenderat kvällen med att göra små grönkålspajer med ädel och valnötter, rödkålsslaw med pepparrot och äpple, dillmajonäs, vispad kräm fraiche med pepparrot och citron. Det inbakade är en brie som jag delat och kletat fikonmarmelad mellan och lagt i smördeg som ska brännas på i ugn. Och så köpte jag en fisk som ska piffas lite imorgon. Och så funderar jag på om jag inte ska göra vanlig grönkålssallad med typ granatäpple. Och och och och.IMG_1943.JPGIMG_1942.JPGIMG_1940.JPGEn hel kasse med nedpackad mat. Jag har officiellt blivit min mormor.IMG_1945.JPGNu: Ingvar Oldsberg, julmust och en skål med sura S. Sedan julafton med min älskade och galna familj. Sedan kommer äntligen H från sitt julfirande och får antagligen äta rester i en vecka.

GOD JUL!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code