Häromhelgen gjorde jag detta och det var seriöst deeeeet godaste jag någonsin lagat (och kanske ätit). Inte ens överdrift. Ska göra detta på påskafton nu! Påsklamm! Plus för den här rätten är bland annat:

  1. Den tar lite tid men sköter sig själv
  2. Det går att förbereda
  3. Den går typ inte att misslyckas med?
  4. Enkelt att beräkna pga 1 lägg/person
  5. Något man inte äter varje dag direkt! = impade gäster.

Okej here goes:

Först och främst behöver du BRA lammlägg. Som ni vet köper jag typ allt mitt kött från ekobonden Adam (EJ SPONSRAD NEJ) som föder upp lyckliga djur på en ekologisk gård och är en allmänt underbar person. Jag är 200% säker på att detta färgar av sig på smaken av grejerna. Kanske lite dyrare, JA, men fy bubblan vad man får igen det i upplevelse + kul att äta mer god veg i stället för dåligt kött, och i stället satsa på fina grejer mer sällan. Kan inte propsa nog på detta. Jaja, nu till receptet. Så här gjorde jag, höftade som vanligt.

  1. Jag tog fram min gjutgärnsgryta och hettade upp smör och lite olja. Tog mina läggar (1 per person) och brynte så att de fick lite fin yta. Salta och peppra as you go. Det normala kanske är att göra detta i stekpanna men jag gör det direkt i grytan på platta pga orka disk.
  2. Sen: i med vitlök, morot och lök. Behöver inte vara fint skurna bitar pga ska ändå inte synas sedan. Hade också i några färska rosmarinkvistar och en klick tomatpuré. Fräs runt lite. Har du något annat hemma som kan ge god smak så släng i det med, t.ex. rotselleri, purjo eller så.
  3. Sen: på med en flarra rödvin. Jag, som är livets sämsta vinkonnässör använde matlagningsvin för jag hade givetvis glömt att köpa rödvin och den enda flaskan jag hade hemma prioriterade jag att dricka till maten. Rimligt, tycker jag.
  4. Jag hade också i en burk hela tomater från Mutti vilket blev mustigt och gott, men det gör du som du vill med. Lagerblad, några pepparkorn, en salviakvist och salt. Gillar du inte salvia och rosmarin så ta timjan. Jag är för närvarande dödligt trött på timjan.
  5. Okej, oavsett vad du har i grytan: se till att det täcker det mesta av köttet. Spä ut med lite vatten annars. På med lock och puttra på i cirkus 2-2,5 timme, kanske mer.
  6. När det närmar sig kan du koka mjölig potatis i välsaltat vatten.
  7. Ta upp läggarna FÖRSIKTIGT så att de inte går sönder och lägg på fat och håll varmt i ugnen.
  8. Sila av all vätska och koka ner till sås rätt upp och ner, fast smaka av såklart. Det tar en stund så gör inte detta alltför sent (om du inte ska förbereda dvs)!
  9. Häll av potäterna och ånga av i några minuter. Värm mjölk/grädde och mosa ner i potatisen med en klick smör. Smaka av med salt, vitpeppar och lite socker. Jag råkade ha en näve västerbottenost över från en annan middag som jag hällde i. När du är nöjd med moset kan du OM DU GILLAR smaka av med tryffelolja eller tryffelsalt eller vad du nu har för slags tryffel, huvudsaken är att det blir en GOD och fin puré, men jag lovar att tryffelsmaken blir god till.
  10. SEN DÅ. Upp med mos på tallrikar, varsitt lägg, sås över. Vill man ha något till tycker jag att det är hemskt gott med gröna bönor frästa i lite lök och vitlök och kanske en droppe vinäger. Hacka lite persilja över maten för FÄRGENS skull.
  11. Ät direkt, drick ett jättegott rödvin till. Tänd ljus! Sätt på någon bra musik. Servetter och fint dukat.
  12. Lägget kommer att falla sönder från benet när du andas på det, och ditt sällskap kommer att falla sönder FÖR DIG och kyssa dina fötter.

Kan ni inte snälla göra detta och återkoppla här eller på insta (@matjavlar)?! <3