Idag fick jag så ypperligt trevliga tweets från de här härliga quinnorna. Och så klart är jag den första att blidka mina fans (obs ironi). Så låt oss göra en liten bra-att-ha-lista! Detta är de saker jag (typ) alltid har hemma och som jag lagar all min mat på.

Bra att ha i kylen:

  • Riktigt smör. Alltid.
  • CF, grädde och färskost.
  • Sriracha, fisksås, fin tomatpuré. Och jag är svag för goa ”hot sauces” i olika former.
  • Ost! Buffelmozz, feta, parmesan och gruyere är mina faves som jag typ alltid har hemma.
  • Tahini pga hummus
  • Ägg. Hatar kokt ägg över allt annat men älskar att göra majo och pannkakor och sånt.
  • Senap! Vill ha illgul amerikansk på burgare, sötstark grovkornig  till allt som har med potatis att göra och dijon i det mesta.

Bra att ha i grönsakslådan:

  • Morötter pga gott i och till allt. Rostad, kokad, inlagd, puread, riven. Osv.
  • Kål (vit, röd, grön eller spetsig). Bästa jag vet.
  • Tomater. Mitt livs kärlek.
  • Lök (gul, vit och röd). Lagar aldrig mat utan lök och vitlök.
  • Örter! Min favoritsmak i hela världen är nog persilja. 
  • Nån go rot, typ ingefära eller pepparrot.
  • Potatis. Jag är ändå svag för potatis, det måste jag erkänna.
  • Chili! Ha alltid några sorters chili i olika styrka hemma.
  • Citron. Livets frukt.

Bra att ha i skafferiet:

  • Hela burktomater av trevlig sort. Har man det så har man allt.
  • Kikärtor pga hummus
  • Ris! Älskar fan ris!
  • Pasta – gillar sån riktigt äggig tagliatelle 🙂
  • Fröer och nötter en masse! Älskar mandlar.
  • Panko. Skojar till det mesta.
  • Oljor: en bra rapsolja, en riktig fuck-you-olivolja och en medelmåtta-olivolja.
  • Ättika och vinäger: ris, vit, röd och balsam. Är OtRoLiGT förtjust i ättika då jag gillar att lägga in olika saker.
  • En go soja.
  • Lite olika inlagda grejer att piffa upp livet med. Gurka, morot, rättika och lök till exempel.
  • Gott bröd. Finns det nått goare? Behöver man mer i livet än en go macka? Finns det nått äckligare än äckligt bröd? Gå till Gunnarssons, Petrus eller Magnus Johansson.
  • En god buljong, jag gillar Renée Voltaires ”lantbuljong”.
  • Rispapper. Smart grej att ha hemma eftersom det alltid är kul att rulla in saker. Andra roliga rullmaterial är liba, tunnbröd, majstortillas och rizzla.
  • Flingsalt och en bra pepparkvarn.

Bra att ha i frysen:

  • Gröna grejer. Harrikås, spenat, broccoli, edamame, brysselkål, ärtor. Blir soppa när tiden är knapp. Och ni gör väl myntig ärthummus som är så gott och snabbt?
  • Roliga och frysta grejer från Picard! Anka! Desserter! Goda köbepizzor.
  • Bröd, bullar och kakor för vem är man kidding? Är även otroligt förtjust att ha piroger med köttfärs och vitkål i frysen. 
  • Smördeg. Smördeg alltså. Så underskattat. 
  • I min frys ligger oftast hamburgerbröd och pizzadeg från Magnus Johansson Bageri. 
  • Restslattar från potatiskok, korvändar, grönsakshack – som en vacker dag förgyller din tillvaro med en go pytt.
  • Kantareller. Med föräldrar som är bättre på att hitta svamp än finavlade tryffelsvin har jag oftast frysen full, vilket glädjer andra mer än mig själv. Är ingen svampperson.
  • Rivost från alla dina gamla skalkar.
  • Några trevliga korvar är alltid bra att ha på lut. Kanske det klokaste jag någonsin sagt?
  • Fonder och såser som du får över vid kok.
  • Frukt som börjat se tråkig ut som du skär ner och använder i smoothies.

 
Så, där har ni typ allt jag lagar mat på. Köper lite bra fisk och kött till och bara kör. Inte mer spännande än så.

Något annat ni önskar? Ni är SÅ välkomna att kommentera här, mejla hej@lisablomqvist.se, instagramma på @lisblo eller twittra loss till @lisa_blomqvist