Det var söndag och jag var på väg hem från torpet och H satt på ett annat tåg på väg hem från Göteborg och jag smsade och frågade vad han ville ha till söndagsmiddag. “Laxplanka”, skrev han då. Hans favvo. Se fina bilder HÄR och HÄR. Så jag knatade till affären när jag kom fram till Stockholm men den hade ingen bra lax att äta rå, men väl lite fin färsk laxfilé.

Så, laxen hamnade i ugnen med lime, soja, chili och “sesamfrön” (H hjälpte mig och hällde chiafrön på laxen). Fick åka in på rätt svag värme och blev helt perfekt vilket är bra för att vara jag, för min lax blir ofta tyvärr för torr. Under tiden kokade jag helt vanligt ris och la fram goda grejer jag hittade i skafferiet:

  • Skivad avokado med lite chili och lime
  • Tärnad mango med chili, svartpeppar och ett stänk vinäger
  • Rå morot som jag blandade med sesamolja och sesamfrön
  • Rädisor
  • Riven rödkål som jag blandade med fisksås, socker och vinäger.
  • Lite jordnötter
  • Salladslök
  • Lime
  • Snabbpicklad gurka

Därtill hann jag dessutom göra både:

  • Chilimajo mmmmmmm inget är så gott till lax
  • Och min fiffiga jordnötssås (mixa jordnötssmör, sriracha, limesaft, fisksås och vatten till bra konsistens)

Den här typen av mat går alltid hem i mitt hushåll: goda, färgglada grejer med någon slags bas (fisk, ris, vegbiffar, nudlar, chili, köttfärs, biffar, kyckling, falafel, tofuspett, whatevs) som man kan kan plocka lite som man vill med.

Ja, den här bilden gjorde det hela inte direkt rättvisa men H sa “Det här borde vi  äta minst två gånger i veckan”, och det är väl ett bra betyg tänker jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code