Så var jag tillbaks hemma i stan! En härlig känsla det också. Att komma hem efter över en månad, otroligt skönt. Egen säng och eget badrumsskåp och garderob och allt. Började med en storhandling (handlar online pga ingen bil osv). Älskar att fylla upp kyl och skafferi med fräscha bra saker som inspirerar till kul matlagning. Min rutin, som jag kört i cirka 2-3 år nu, ser ut så här:

  • På söndagar inventerar jag kyl och skafferi utefter vad som FINNS och vad som börjar bli gammalt och behöver användas.
  • I vårt hushåll har vi i kanske fem år använd appen Wunderlist, där vi från varsitt håll skriver upp/bockar av på gemensam shoppinglista, och har även listor på “att fixa hemma”, typ en för “apoteket”, en för “systemet” osv. Underlättar massor. Är jag till exempel på Apoteket kan jag enkelt gå in och kolla om H skrivit upp något vi behöver, så checkar jag av så ser han det och slipper springa dubbla ärenden. Det är också här jag skriver “veckans mat” (till mig själv då det är jag som lagar all mat hos oss, H gör annat – jag har till exempel inte tvättat ett enda plagg på fem år…) och skriver upp det jag behöver komplettera med.
  • Jag börjar därefter skissa på en veckomeny i appen utifrån detta med utgångspunkt i att jag inte vill slänga något av det jag har, och sånt jag vet är i säsong. Vi har ett par helvegetariska dagar i veckan, inte planerat utan det bara blir så pga billigt och goda saker som är i säsong.
  • SEN går jag in på onlinebutikerna och kollar “veckans erbjudanden”. Finns det något smart och billigt jag kan köpa? Annars köper jag sådant för att komplettera menyn. Menyn, förresten, är ju inte skrivit i sten. Ibland byter vi dagar, ibland kommer jag på något godare att laga. Men den finns för att jag aldrig ska behöva känna mig stressad på väg hem från jobbet. Jag tänker mycket på mat nämligen… Och när jag jobbar har jag inte tid med det, utan vill veta att det finns en plan och förutsättningar för att komma hem och laga och äta något gott och bra. Annars blir det mer skitmat.
  • Jag beställer, maten kommer på måndagen och jag behöver inte ägna en enda tanke på “vad ska vi äta ikväll” eller “hur ska jag hinna handla. Allt finns och är uttänkt, bara att köra igång när jag kommer hem från jobbet.Självklart behövs det stödhandlas ibland, men förvånansvärt sällan.
  • Jag sparar alla rester, fryser in det jag hinner innan det börjar bli dåligt och jag vet att jag inte hinner använda det. Slattar av grönsaker och sånt som blir över efter sallader och matlagning spar jag i en bunke i kylen. En gång i veckan blir den soppa eller tomatsås eller nått sånt.
  • Sen har vi nu i höst bytt städfirma då vi inte var helt nöjda med vår förra. Nu har vi Hemfrid som kommer varannan vecka. Och JA JAG VET att vi som inte har barn osv egentligen kanske HAR TID att städa, men vi är helt enkelt ganska dåliga på det och har råd att lägga den tiden på annat.

Utan dessa rutiner hade min vardag aldrig gått ihop. Whatever works, right?

Så, vad har vi ätit så här i början på denna höst?

  1. Saftig lax med sallad på både råriven och rostad blomkål, dill, mandlar och feta. Svingott faktiskt. Hade tzatsiki till.

2. Tillbaka hemma hos min fina blender = massa goda smoothies.

3. Har ätit fisksoppa två eller tre gånger. Denna var otroligt god! Rostade paprika och zucchini och tomater rätt hårt i ugnen, och gjorde själva basen på gula tomater och rostad paprika. Blev väldigt, väldigt gott.4. Fläskfärs stekt hett och hårt i soja, fisksås, chili, vitlök, ingefära, lime och olja.Hade även lök och broccoli i. Jordnötter, inlagd gurka, lime, avokado, koriander och krispig sallad till. 5. Som ni kanske märker har jag försökt undvika kolhydrater och socker nu efter semestern. Inte för att jag kommer bli en helt nyfrälst lchf-människa nu eller så, utan helt enkelt  för att jag ätit för mycket skit hela sommaren. Gjorde till exempel en köttfärsås med auberginer och grejer som jag åt med zucchini som jag sett alla göra? Nej men det var väl ingen bra idé?Pulled pork i en skål med god sallad, ost, guaca och allt sånt. Gott ja.Kronärtskocka!!!!! SÅ gott ju. Citronsmör till. Sen grillade grönsaker och en lite bit pluma.En kväll gjorde jag tre små rätter ur kyl och frys och åt i morgonrocken. Röran är på färskost, feta och ajvar och pajen är färdigköpt västerbotten med lite piff. Salladen är grönkål och grapefrukt bland annat. Men lite pasta behöver man! Här en helt vanlig bollo i soffan en kväll. GOTT.Goda frukostar där jag äter massa goda grejer för att kompensera för uteblivet bröd.HEJ HEJ vad gott detta var! Gjorde en tikka masala och åt med en blomkålscurry med ingefära och senapsfrön. En dag gjorde jag biffar och åt med stuvade grejer (blomkål, vitkål och broccoli). Snabbt och JÄTTEGOTT.Har för övrigt FÅTT en kökssoffa av mina kompisar Louise och Kristoffer. Snällt va?! Den passar faktiskt helt perfekt i mitt kök. Gillar den så mycket att….…H har lyckats sno mitt hörn i vanliga soffan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code