Hej på er!

Är det något jag gillar så är det frukost. Och att gå upp tidigt. Komma ut. När gatorna är tomma och jag känner mig “steget före”. När jag flyttade till Stockholm hade jag och min bror som tradition att äta frukost ute varje helg, men nu blir det mer sällan, kanske en gång per månad eller så. Men frukost är ett så himla bra sätt att umgås tycker jag. Man kommer upp, ut och kan ta tillvara på resten av dagen.

Jag har heller INGENTING emot ensamfrukost ute. Gillar att sitta och läsa morgontidningen och smygkolla på folk och ta saker och ting i min egen takt. En riktigt minnesvärd frukost var en ensam morgon i Brooklyn då jag satte mig på ett mysigt ställe och beställde in typ ALLLLLLT på menyn bara för att jag ville smaka på allt. Riktigt så kan man ju inte direkt göra här i Stockholm, eftersom frukost är rätt dyrt. Men, låt mig visa er mina favoriter.

Greasy spoon

På Tjärhovsgatan på Söder ligger Greasy Spoon som är min frukostfavorit. Här smiter du in och beställer med fördel både något sött (t.ex. pannkakor eller fattiga riddare), något matigare (t.ex. avokadomacka eller eggs benidicts), något fruktigt (de har god fruktsallad och god grapefrukt), något drickbart (god juice och gott kaffe). Ta in lite olika och dela! De har lite rotation på menyn vilket jag gillar.

MEN! Man måste vara här prick vid öppning, för en kvart senare är det så fullt att du inte får bord. Och logistiken är rätt knasig måste jag säga. Och notan springer lätt iväg. Och om ni är många i sällskapet är detta helt fel ställe. Tips från coachen.

Processed with VSCOcam with f2 presetimg_1016-800x600img_0611-4-800x600

Pom & Flora

Pom & Flora – detta lilla (!) succécafé som öppnade en månad innan jag flyttade från Bondegatan. Suck. Men på Bondegatan på Södermalm ligger det alltså. Ett ljuvligt ställe för dig som gillar nyttig frukost, typ “bowls”, och “oats” och “chias” och sånt. Det är ju inte direkt min melodi, men jag går hit för att det är mysigt, megagullig personal, de har gott kaffe, god lemonad, en jättegod grillad croissant och goda mackor på ljuvligt rågbröd. Gå dit!

Processed with VSCO with q3 presetpom2pom3

Urban deli Nytorget

Urban Deli på Nytorget tycker jag är SÅ UNDERSKATTAT i frukostsammanhang! För 150 spänn får du två frallor, juice, (valfritt!) kaffe, ägg och yoghurt och då finns det olika gott bröd och roliga pålägg att välja på, typ ostar, chark, grönsaker, leverpastej, nutella, marmelad. Är du smart så byter du ut en av dina två frallor mot en nybakt croissant eller pain au chocolat. Svinbra pris med andra ord!

Det finns också mindre frukostpaket med en macka, kaffe och ägg för 80 kronor och det tycker jag är mycket, mycket bra med tanke på vad du får. Hit går jag helst med brorsan eller själv för att bre ut mig med tidningar och fat. På sommaren är uteserveringen stor och lugn och skön. Stället passar också bra om man är lite fler.img_1567Processed with VSCOcam with g3 preset

Nytorget 6

Hit går du när du vill ta en lite tjusigare frukost med servering och vita dukar, perfekt för frukostmöten eller lite senare bruncher med vänner, till exempel. Men det är faktiskt inte så fasligt dyrt ändå ska du veta. Kolla menyn här. Här har jag ätit goda omeletter, en amazing grillad croissant med gruyere och goda avokadomackor. Du kan till och med få knäckemacka med ägg och kaviar om du vill. Och om du är sjuk i huvudet. Boka bord!img_5612

Bageri Petrus

Petrus i mitt hjärta forever. Mariatorget. Förr bodde jag prick mittemot Petrus, och från att de öppnade tills att jag flyttade var jag där minst varannan dag. På helgerna kilade jag ner och köpte det finaste brödet man kan hitta (oftast små vetesur) och gick upp och åt frukost hemma. På veckorna tog jag ofta en bryggkaffe och någon slags bakverk påväg till jobbet (eftersom det även ligger exakt bredvid Mariatorget t-bana). BAKVERKEN här är helt sjuka faktiskt. SÅ gott och du får inte “hoppa över sockret” om du går hit, då kan du lika gärna gå någon annanstans. Och så har de bryggkaffe som jag gillar så mycket.Processed with VSCOcam with s2 presetpetrus3petrus2

Pascal

Jag inser att alla caféer ovan ligger på söder, och alla utom Petrus dessutom ligger i typ samma kvarter? Men, här kommer ett Vasastantips. På Norrtullsgatan ligger nämligen Café Pascal. När de öppnade jobbade jag i samma byggnad och innan låg det ett riktigt sunkigt lunchställe i lokalen. Vilket uppköp! Det var så kul att få “vara med” det första året då de tre supergulliga syskonen drog igång Pascal. Här är det dock svårt att få plats, ska ni veta, så var på plats vid öppning om ni vill äta frukost. Det är väl värt. Det är gott (de har en jättegod reuben!), mysigt, SNYGGT och alltid bra kändisspan. Det ni!Processed with VSCOcam with hb2 preset

Bubblare: Panini

Alltså VET ni vad. Paninis frukost är en okänd liten pärla. När jag reste som mest i jobbet och var på centralen typ varje morgon kändes det som, då gick jag oftast till Panini. Här får man TRE små minigullismackor på surdeg, en cappucino och en juice för typ 80 spänn. Jag brukar ta en med leverpastej och gurka, en med cheddar och marmelad och en med skinka och brie. Supersmidigt och gott, inte minst om ska åka morgontåg.

Så! Det var mina frukostfavoriter här i stan. Som ni märker har jag typ bott eller jobbat i närheten av samtliga. Det är väl så man blir stammis och lär sig att älska ett ställe? Jag skulle också kunna skriva en bannlista på riiiiiktigt överskattade frukostställen (host Berns host Riche host Vurma host bröd & salt host finefoods host typ alla hotell), men den nya, snälla Lisa väljer att låta bli sånt trams.

Vilka är era frukostfavoriter? Har jag missat någon pärla?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code