Någonting står mig upp i halsen såhär i januari, och det är den här årliga panikhetsen om att alla måste gå på diet, gå ner hundra kilo och sluta äta socker. Jag blir så ledsen. Att träna är en sak, att inte äta överdrivet mycket är en annan. Men att BANTA? Känns inte det så himla åttiotal? Utöver att jag tycker att det är hemskt att de flesta tidningsomslag ser ut som på bilderna nedan, blir jag rent ut sagt förbannad på vissa saker på det här ämnet:

  • Ovetenskapliga dietmetoder

Jag får PANNE när folk tjänar pengar på böcker om typ “blodtypsdieter”, “stenåldersdieter” och annat hittepå. Folk tjänar massvis på att hitta på sånt trams och givetvis finns det inga genvägar till att bli supersmal och leva länge genom någon knasig diet. I höstas när min pappa var svårt sjuk var det någon ÄRKEIDIOT som länkade till någon jävla “cancerdiet” där man skulle följa en strikt diet på typ gurkmeja för att bli frisk från cancer. Jag K O K A R när jag tänker på det. Ursäkta, men om du tror att han hade levt idag om han hade ätit mer gurkmeja är du ju sjuk i hela huvudet. Men faktiskt även i mindre skala: de som tror att en köpekaka eller en burk cola once in a while kommer att skona dig från eventuell cancer? Be de där personerna om pålitliga källor eller be dem att hålla käft om de försöker pådyvla dig sin egen livsångest.

  • Att prata om mat i relation till samvete

Få saker triggar mig så som när man på matbloggar, träningsbloggar och i mattidningar pratar om mat som man kan “äta med gott samvete” eller “njuta av med gott samvete”. Man ska ALLTID njuta av mat, det är typ det enda jag är riktigt säker på i livet. Så fruktansvärt att skapa en ångest till mat på det här sättet. Tänk vilken onödig trigger det är för vissa som försöker må bra i sig själva? Inte heller jag har en helt okomplicerad relation till mat. Jag har under åren haft problem med kräkningar och har haft lätt att gå upp och ner i vikt och har ätit mycket sämre i de perioder som jag mått dåligt. Men hur konstigt är egentligen det, när man som kvinna sedan barnsben har blivit matad med riktigt störda ideal, diettips och löpsedlar enligt nedan?

  • Glutenextremister

Kolhydrater, socker och gluten är inte livsfarligt. Det är faktiskt inte det. Däremot är celiaki en livslång sjukdom som man ska KOLLA UPP innan man själv experimenterar bort all gluten (om man misstänker att man är intolerant alltså). Om man bara utesluter gluten blir det mycket svårare att få rätt diagnos och behandling. Om du inte vill äta gluten så är det heeeelt lugnt, du är en vuxen människa. Men livsfarligt, det är det inte.

  • Genusperspektivet

Och här kommer genusperspektivet. Alla kan ju se vilka löpsedlarna nedan vänder sig till. Men det finns även ett annat perspektiv på det här med mat och genus. För som matintresserad kvinna är det nästan lite konstigt att inte alltid ha hälso- och smalfokuset i fokus gällande sitt intresse? Så upplever i alla fall jag det. Män kan nörda korv och snabbmat och öl och olika istersorter. Men vi då? Måste vi alltid behöva förklä vår mathobby i #glutenfree, #sugarfreedom, #healthy och #fitspo? Kan inte vi bara få tycka att mat är KUL? Låt en kvinna leva lite?

Nej, den här januarihetsen kan vi faktiskt vara utan. Jag är helt övertygad om att god, varierad och färgglad mat gör världen bättre. Men god mat behöver inte alltid vara pizza och hamburgare, utan det kan vara en svingod sallad eller en vegansk gryta med massa spännande smaker. Men ibland är god mat just en bra hamburgare, en flötig pizza eller trippelfriterade pommes och det ÄR HELT OKEJ.

Om man inte ska få njuta av mat kan man ju lika gärna sluta äta över huvud taget. Mat ska vara en upplevelse, någonting härligt och roligt och spännande som gör dig nyfiken och glad och får dig att känna saker. Även en tisdag kan man faktiskt skoja till maten utan vidare tids- eller pengaspill, det är inte SVÅRT att äta rolig mat.

Jag är så lycklig över att ha växt upp i en matälskande familj: pappa som var den mest nyfikna person som jag någonsin känt, som älskade andra kulturers mat och alltid ville testa det konstigaste han kunde hitta på menyer och i kokböcker (inte sällan med halvdåligt resultat). Mormor som visade all sin kärlek genom matlagning och bakning och inte genom ord. Mamma som faktiskt inte fått nog med cred för all god vardagsmat och alla gifflar och för att hon lät oss göra lite vad vi ville i köket. Bröder som lärde mig allt i köket: att hacka lök rätt, att skiva bröd rätt, att göra pizzadeg och att göra korv stroganoff och lövbiff (våra paradrätter as kids). I vår familj vill alla laga middag. Inte en chans att det förväntas vara mamma som ska fixa käk bara för att vi är hos henne, till exempel. Och det tycker jag är fint. Att vi alla ser maten som någonting KUL och som ett sätt att visa uppskattning och kärlek.

Vad blir du glad av för mat? Här kommer en liten lista på saker som VERKLIGEN gör mig glad:

  1. Färgglad mat! Vacker mat!
  2. Potatismos
  3. Mat i bröd
  4. Att få laga mat åt vänner och familj som blir glada!
  5. Hummus och röror
  6. Paella och vitt vin på en uteservering vid medelhavet
  7. Varma nachos i ugn
  8. Mormors grynkorv i den speciella karotten
  9. Pasta!!!
  10. Illgröna smoothies
  11. Rostad lök
  12. Vinägerchips
  13. Att få ett varmt och härligt bemötande på restauranger
  14. Charkuterier – helst coppa!
  15. Släta grönsakssoppor
  16. Nötter och mandel i mat
  17. Långfrukost med gott kaffe och en tidning
  18. Rostade ugnsgrönsaker: rödbeta, pumpa, aubergine
  19. Hembakta kanelbullar
  20. Fruktsallad
  21. Att gå i saluhallar och fråga tusen frågor om råvarorna i diskarna
  22. Gröna ärtor mixade med vitlök, mynta och lite creme fraiche
  23. Min standardskål med ris och thaifärs som jag aldrig tröttnar på
  24. Frukosten på Urban Deli
  25. Att dricka någonting till maten som förhöjer upplevelsen ytterligare
  26. Grillad grapefrukt med lite socker och mynta
  27. Råbiff
  28. Svettiga ostmackor på en rastplats i Europa
  29. Falafel
  30. När man fick hamburgare och mos i skolan
  31. Vattenmelon
  32. Tabboule
  33. Blodpudding hos min gamla dagmamma
  34. Pain au chocolats
  35. Nätmelon, serrano, gruyere, svarta oliver och basilika ihop
  36. Salamipizza
  37. Löjromspizza
  38. När jag får till en fin bearnaise
  39. En cheeseburgare klockan tre på natten
  40. Löjromsbaoen hos Nook
  41. Ett gott surdegsbröd med smör och flingsalt
  42. Tomatsallad med mycket lök
  43. En gryta där köttet är så mört att man kan andas sönder det
  44. Våfflor och pannkakor med färska blåbär
  45. Avokado på rostat rågbröd
  46. Tryffelpasta
  47. Quinoasalladen som Gerda brukade göra i Lund
  48. Riktigt solmogna tomater direkt från plantorna på torpet
  49. Husmanskost – brunsås och potatis!!!
  50. Fläsket på Farang
  51. Rågrut med bregott och lagrad prästost
  52. Färska örter
  53. Skövdepizza
  54. Min goda vegetariska lasagne
  55. Smörstekt bröd
  56. Fina servetter och levande ljus
  57. Naanbröd
  58. Sötpotatispommes med sriracha
  59. Min goda dadelsmoothie med mandelmjölk
  60. Bibimbap
  61. Mammas purjolökstorsk
  62. Haricots vertes med sharlottenlök och vitlök
  63. Tofuspett
  64. En rejält krämig burrata
  65. Carbonara med mycket parmesan och svartpeppar
  66. Mannagrynsgröt
  67. Fisktacos
  68. Att laga mat med kompisar
  69. Guacamole
  70. Allt som är friterat
  71. Lins- och grynrisotto
  72. När rester kommer till användning
  73. Mat som jag aldrig ätit förut
  74. Doften av smör och vitlök i het panna
  75. Home delivery!
  76. Pappas svinstarka senap
  77. Quesadillas med mycket ost
  78. Kalla pannkakor med sylt
  79. Färska skaldjur
  80. Mormors havrekex
  81. Tekaka med ost och varm choklad
  82. Stekt lök
  83. Allting med kolasås i eller på
  84. Grillmiddagar på Jeppssons terass
  85. Att dra upp en sockersöt morot direkt från landet
  86. Chips och holidaydip
  87. Picklade grejer: lök, blomkål, chili
  88. Tuna melts
  89. Fisksoppa med saffran
  90. Helgrillad fisk
  91. Mammas lasagne
  92. Birgits ostlax med pressad potatis
  93. Foodtrucks, matmarknader och streetfood
  94. Rårakor
  95. Min supersnabba sashimibricka med champagne till
  96. När man sitter och äter och pratar och har det så mysigt att disken får vänta tills imorgon
  97. Att läsa restaurangmenyer. Ibland går in på Zagat bara för att läsa menyer i typ Austin, Texas.
  98. Mina vegetariska hamburgare med avokado och chilimajo
  99. Nybakat bröd med smör som smälter bort
  100. Kräftsalladen som fanns på Patisseriet i Lund och som jag åt typ tre gånger i veckan när jag bodde där
  101. Korv i de flesta former
  102. En caesardressing med mycket sting
  103. Fisk, potatis och pepparrot
  104. Min superba äggröra
  105. Färskpotatis med hackad rödlök och gräddfil
  106. När man får komma hem till en vän och bli bjuden på middag
  107. Att bläddra i kokböcker
  108. Makirullar
  109. Kokta morötter med smör
  110. Rostbiffsmackan med avokado på Maltes Mackor i Ystad (finns det kvar?)
  111. Gazpacho en varm sommardag
  112. Moules frites
  113. Vitlöksbröd
  114. Mellanösternmat
  115. Chili cheese
  116. Surkål
  117. Brynt smör över rostad kål
  118. Iskall oboy
  119. Första sommarmiddagen på Rossö
  120. Kurdisk linssoppa
  121. Stuvade grejer: vitkål, spenat, potatis. Älskar stuv!
  122. Fisk direkt från fiskaren på sommarstället i Bohuslän
  123. Lukten av grill på sommaren
  124. Pyttipanna med bearnaise och öl och OP Andersson
  125. Att åka till slaktaren och köpa fint kött och sedan stå i köket en hel dag
  126. Lösgodis från Sigges i Skövde eller någon av godisaffärerna i Strömstad

Se så varierad och bra kost det är som jag blir glad av? Vad blir du glad av? “Ät och var glad”, som mormor brukade säga.

MAT ER LOVE.

Puss

 

 

5 thoughts on “Mat får aldrig vara ångest

  1. Vettigaste blogginlägget som går att läsa i januari. Håller med i varje ord. Äta mat. Hur kan det enklaste och bästa i världen plötsligt bli livsfarligt, onödigt och något som kräver hundratals regler och restriktioner. Galet.
    Tack för kloka ord!

  2. SÅÅÅÅ bra skrivet! Visserligen har jag som nyårslöfte att enbart äta godis på helgerna och träna två gånger i veckan men jag skriver ändå under på allt du säger. Mat ska vara kul och såvida jag inte drabbas av någon form av allergi eller hälsoproblem så tänker jag fortsätta äta precis den mat jag vill. Och hur mycket av den jag vill. Dessutom vill jag vara ett gott föredöme för mina barn och det gör jag INTE om jag pratar nedsättande om min kropp/viss mat eller håller på med LCHF/5:2/banta/Atkins/8×800 och allt vad det heter.

    1. Tack för fina ord! Det låter som ett toppenbra nyårslöfte tycker jag! Och som att du har helt rätt inställning till dina barn. Kommer fortfarande ihåg hur kul jag tyckte att det var att “vänta in” och planera min lördagsgodispeng, och hur mysigt det var med lite “roligare” mat på fredagskvällen as a kid. 🙂

      Utan att ha några barn själv och därmed inte alls vara expert, så tror jag precis som du att det är jävligt dumt att hålla på att prata om sig själv och andra på ett nedlåtande sätt, men också att göra mat och middagar till ett “nödvändigt ont” som är jobbigt och krångligt och visa att man lika väl kan äta mcd eller mamma scans varje dag för att det är enklare. Precis som att man nog inte ska TVINGA i barn mat de inte gillar för att skapa “matglädje”. Så tror jag. 🙂

      Hörde nyligen om en bekant vars barn skulle gå på kalas och hen ringde till kalasföräldrarna för att försäkra att hens barn inte skulle få äta någon glass/tårta/saft under kalaset pga strikt paleo hemma, och i stället skulle ta med medhavd frukt. Lite noja man skulle fått om man växte upp så.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code