Yes! Nu är det äntligen dags. Ro hit med snygga höstkappor, promenader i löven, nässpray och goa långkok. Jag råkade till och med säga häromdagen att jag i höst ska bli en sån som “dricker te”. Okej, vi får se.IMG_9535.JPGProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with f2 preset

Oavsett, hösten för mig är en säsong av mer innetid = mer tid åt roliga projekt i köket. Det är också en tid av fina råvaror till bra pris. Här kommer 10 bra hösträtter som jag verkligen tycker att ni ska laga:

1. Risotto

Risotto är för mig en sån där mysig höstkvällsrätt. Som dessutom är enkel att göra och väldigt god att äta. När vi har dåligt med inspo/pengar brukar vi göra risotto för allt du egentligen behöver köpa är parmesan och vin, för risottoris och buljong och nått att ha i har i allafall jag alltid hemma. Alla mina risottos hittar ni här.

img_4737.jpegProcessed with VSCOcam with a5 preset 9825A3B7-2336-4CDE-A68E-0FD2123B851E.jpgimg_5901.jpg

2. Soppa

Har märkt att många i min närhet äter soppa mest som TRÖKMAT? Jag äter soppa mest som BÄSTMAT. Alltså jag älskar verkligen soppa och gör minst en i veckan. För det första är det kul, eftersom du kan ha i princip vad som helst och för det andra behöver du ALDRIG handla. Behöver du handla till en soppa har du gjort något fel, för det är liksom inte det som är tanken. Du kan lattja runt lite. Rosta grejerna som ska i? Göra en go fröblandning eller smarrig kräm att ha i? Testa nya smaksättningar? Och framförallt får man alltid ha något JÄTTEGOTT till, t.ex. nybakat bröd, quesadilla, toast eller pannkakor. Jag gör alltid vegetariska soppor, förutom ibland när jag gör fisk- och/eller skaldjurssoppa. Här finns mina soppor. 

img_7123.jpg D6A27754-42DF-410B-86FA-2BE8916EE679.jpgimg_6868.jpg IMG_2822.JPG  IMG_4420.JPGIMG_9156-0.jpg img_8304.jpg

3. Anka

Anka  känns superhöstigt? Jag vet faktiskt inte varför. Denna goda rätt med anklår och körsbär gillar jag mycket. Ankinlägg här. Stalltips för svinsnabba superimprätter: köp färdig confit du canard. I t.ex. deliaffärer eller på Picard till och med.

IMG_0619.JPG

4. Äpplen

Äpplen ska i maten och i baken. Tänkte jag säga, men det var ju inte riktigt så jag menade. Men kolla bara på den här lilla kakan jag gjorde? Hur fin? Eller på den här goda rårakan som tog 0 sekunder och 0 kronor att göra och ändå var så god, så god. Är också ett superbig fan av äpplen i sallad, t.ex. potatissallad, grönsallad, coleslaw ETC ETC ETC.Och i smoothie. Och i gröt. Passa på nu. Och ni vet väl att det är dödsstraff på att köpa utländska äpplen i affären nu när det finns så fina svenska? Och om du har en trädgård i Stockholm med äpplen som du vill ha pallade får du superdupergärna kommentera eller mejla mig på hej@lisablomqvist.se så kommer jag förbi på min röda hoj.

IMG_0823.JPGIMG_9882.JPG5. Ost

Jag älskar ost mer än livet självt, och på hösten känns det liksom lite mer… acceptabelt att sitta hemma och käka ost. Jag älskar att ha en bricka med massa olika saker på, och en stor bonus i mitt liv är att min kille är superbra på att köpa ost när han går hem från jobbet.  Roliga tillbehör till din höstost är t.ex. en rilette, självklart gott bröd från Gunnarsons, inlagda grejer, nån marmelad, eller charkuterier som jag beställer från Franzen. Min ABSOLUTA favorit är gruyére och coppa. Gråter så gott det är. Den här osten bakade jag in i smördeg med marmelad i (!!!). Blev kär i mig själv.

IMG_7975.JPG IMG_7917.JPG IMG_0318-0.JPG

Processed with VSCOcam with hb2 preset

Processed with VSCOcam with c1 preset

6. Kantareller

Jag har nog blivit vuxen nu eftersom jag helt plötsligt gillar kantareller? Mina föräldrar är nämligen bäst i landet på att plocka svamp och vi syskon är i princip uppväxta på kantareller och i en ständig luft av förvälld svamp. Jag har fortfarande problem med all annan svamp, men välstekta, krispiga kantareller i smör och timjan och lök slinker nu ner. Och godast är det väl ändå i en pasta?  Gratis är gott, ut och plocka! Kantarellinlägg här.

Processed with VSCO with q3 preset

Processed with VSCO with q3 preset

Processed with VSCOcam with a5 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCO with c1 preset

7. Lamm

Lamm är en ganska ny kärlek till mig. Otroligt gott. Vill ni ha riktigt bra lamm så beställer ni från Adam på Jannelunds gård. Ibland kan man lyxa till det med lammstek eller filé. Men man kan också göra en god vardagspaj. Eller dessa goda lammbiffar som jag verkligen längtar efter nu. Alla inlägg med lamm finnes här.

IMG_0949.JPG IMG_7146.JPGIMG_0945.JPG      IMG_8525.JPG IMG_1627.JPG img_5200.jpeg img_6672.jpgimg_4776

  1. Långkok

Det första man tänker på när man tänker på höst är väl ändå långkok? En sak jag verkligen inte fattar är hur folk kunnat få det om bakfoten att långkok är krångligt? Lägg ner allt gott du hittar i en gryta och krydda ordentligt och häll på vin och allt blir gott? Bevis: Osso buco. Hehehehe vad gott. Detta lammlägget blev ju inte helt vidrigt.  Gulasch, en riktig publikfriare tillsammans med gräddfil, surkål, gott bröd och kall öl. Kalops? En god chili har väl ingen i hela världen tackat nej till? Eller WHY NOT en god bollo och pasta? Men summa summarum: låt saker ta lite tid och välj hellre få men jättebra ingredienser.

IMG_1999.JPGIMG_9394.JPG

Processed with VSCOcam with a5 preset

Processed with VSCOcam with c1 preset

Processed with VSCOcam with a5 preset

IMG_9567.JPGIMG_4318.JPGimg_3741.jpeg

8. Skaldjur

Skaldjurens tid är verkligen nu! Billiga och snabba och supergoda musslor?  En ljuvlig liten förrätt på pilgrimsmussla och jordärtskocka? Paella? Räkfrossa? Krabbpasta? Kräftskiva? Skaldjurssoppa? ÄT ALLT SOM ÄR GOTT. Man glömmer så lätt att skaldjur är så himla snabbt och ibland (t.ex. musslor) väldigt billigt. Säg nått mysigare än att kura upp sig i soffan med lite plock?

IMG_3256.JPGIMG_1379-0.jpg

Processed with VSCOcam with f2 preset

IMG_1219.JPGIMG_7848.JPGIMG_7474.JPGIMG_7647.JPGIMG_2822.JPGimg_9980-1.jpgimg_1140-2.jpg

9. Kål

Min kärlek till kål är lika stark nu som när jag var barn och älskade kåldolmar över allt annat. Finns det något godare eller billigare? Köp ett hövve för några spänn och ha en riktigt kul vecka. Rosta lite, kanske stuvar du lite, gör en kålpudding, picklar lite, gör en coleslaw, gör en puré, kanske lägger in lite surkål, kokar en soppa. Det jag gillar allra mest med kål är att det går att göra både snälla svenska traditionella husmansrätter, t.ex. kålpudding, stuvad vitkål till falukorv, kålsoppa och liknande, men OCKSÅ roligare grejer, t.ex. asiatiska, pickad kål, KIMCHI, roliga tacos, etc. Ja herregud vad saker du kan/ska göra på kål nu i höst. HÄR hittar du all kål.

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Processed with VSCO with c2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset
10. Rotfrukter

NJUT nu av det som finns att tillgå. Ät rotfrukter med eller utan kött. Så vansinnigt gott. Förra året fick jag jordens hangup på gulbetor, så till den milda grad att någon kommenterade att jag borde äta något annat…. Men med brynt smör och hasselnötter över… Oj oj oj. Eller helstekt rotselleri. Svimmar. Vilken rotfrukt är din favorit?

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with c1 preset

Processed with VSCO with f1 preset

Så, det var jag det! Vad gillar ni att äta på hösten?

Puss

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code