Här kommer mina vegetariska favoriträtter. Jag kan bli irriterad på mig själv för att jag ofta tycker det är “krångligt” med vegmat, innan jag inser att mycket av den maten jag ju faktiskt lagar och älskar ofta är vegetarisk. För ett tag sedan insåg vi att vi lagat/ätit veg hela veckan här hemma utan att ens tänka på det. 

Så, inga revolutionerande rätter, men dessa är mina favoriter:   Sallader. Doh! De får dock INTE vara tråkiga. En tråkig sallad är det värsta som finns. Den ovan är en av mina favoriter. Pankofriterad getost, rostade betor, sparris, valnötter och en god och lite stingig vinägrett. Allt annat än tråkig och olyxig. Dessutom brukar ju rödbetorna vara ljumna och osten nyfriterad och jag gillar sallader som inte är iskalla.Rullar. Glöm laxen i hörnan för här fikar vi på VÅRRULLARNA. Gud så gott det är med vårrullar med crunchiga grönsaker, färska örter och lite knapriga nötter. Svamp eller tofu? Glöm dock INTE att göra en god dipp. Ibland när jag vill variera mig gör jag rullar på filodeg med feta, mynta och spenat, eller “vanlig” vårrulledeg med kål och lök som sedan friteras.Pasta. Säg en person som blir besviken av perfekt kokt pasta med en fyllig långkokt tomatsås (med kanske en skvätt grädde) och massa parmesan? Eller en pasta med vitvin, zucchini och ricotta? Eller en riktigt stökig ostsås med broccoli, ärtor och mer ost? Eller världens enklaste favoritpasta med salvia och brynt smör?Melanzane. Min go to-rätt när jag vill ha svingoda rester dagen efter. Aubergine, en tomatsås du måste lägga din själ i, ost x3.

 Soppor. Att jag är en sopptok är ingen nyhet. Gör ALDRIG soppa på kött. Dock på fisk ibland, eller på skaldjur. Men oftast helt veg. 

Tricket för god soppa är riktigt bra grönsaker (som med fördel kan rostas) och en bra buljong. Jag har dessutom ofta en skvätt vin i. Jag gillar mina soppor släta och om man vill reda dem tycker jag att det blir helt olika soppor beroende på grädde, cf eller färskost (eller kokosmjölk) och det är olika vad jag väljer beroende på vilka grönsaker det är. En del behöver lite mer syra. 

En annan viktig grej är ju kryddningen. Snåla inte på örter och jag har oftast en hel chilifrukt i. Sen tycker jag att en bra soppa förtjänar bra tillbehör. En röra i tex, jag blandar oftast citronskal och färskost. Annars: yoghurt, örter, frön, nötter eller krasse. Och bröd! Brödet är viktigt, som ni märkt på mina soppbilder. Ofta hinner man slänga in något i ugnen medan soppan kokar. Eller rosta upp lite torrt bröd från helgen med en örtolja eller till en toast.

Pizza. Även om jag älskar salami är ofta de vegetariska pizzorna godast, men de kräver riktigt fin ost och bra tomatsås. Eller rostade grönsaker. Eller vitlöksstekt svamp. Eller potatis. Men alltid bra ost!   Lasagne. Denna lasagne. Tomatsås, ostsås med valnötter och citron, rostade gulbetor. Awesome!  Hela huvuden. Rotselleri grillad hel i ugnen med parmesan, brynt smör (eller tryffelmajo), timjan och nötter = min bästa bjudförrätt. Så sjukt gott. Andra hela huvuden som är svingoda att köra i ungen = blomkål, vitkål – testa vad som.  Falafel. Vegrätternas vegrätt. Krydda olika eller fritera bollar och stek biffar på andra grönsaker, typ broccoli eller ärtor. 

Vilka är era favoriter?

PS Jag är dålig på att uppdatera hör just nu, men på insta är det full rulle. Där heter jag @lisblo. Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code