Nyårskäk

Om ni sitter och klurar på vad ni ska göra på nyår eller behöver några sista minuten-tips så kommer de här!

För det första: ta det lugnt! Oavsett om du så är själv, ni är två eller om ni är ett helt gäng så går det att trolla fram goda grejer med liten insats och knapp tid (och lite fusk om man vill). Krångla inte! Fan vad töntigt det är med nyår som måste vara en styltig trerätters bara för ATTTT. Ät det du tycker är gott! Släck i rummet, lägg på en fin duk, sätt på bra musik, tänd tusen stearinljus och lägg några flaskor krispigt på kylning och det kommer att bli succé ändå.

  • Gå till en saluhall och köp allt du tycker verkar gott. Ost, chark, lite skaldjur kanske. Färdiga snittar i fiskdisken? Gillar du skagen så köp skagen. Gillar du meze köp meze. Bry dig inte om att man inte *kan* blanda ”kök” utan släng fram allt du gillar! I mitt hushåll kallar vi detta för ”Carpe Diem-middag”. Chips! Champagne, cava eller prosecco till.

  • Gör en fisksoppa! Går fort, kan förberedas och gillas av alla. VÄL? Så här brukar jag göra. Alternativ 1: Fräs lök, vitlök, chili och typ lite örter i en kastrull, i med tomatpure – fräs. I med saffran – fräs. I med grönsaker du gillar: potatis, fänkål, purjo, morötter till exempel. I med vitt vin och låt koka ner lite. På med en burk tomater (jag gillar hela tomater från mutti) och några lagerblad och salt och peppar som fan. I med lite vatten och koka allt tills grönsakerna är lite al dente. Smaka av och den ha i grädde om du vill (mindre än du tror för annars blir den för stabbig tycker jag). Jag gillar lite tryck i min så ha gärna i mer chili eller chipotlepaste eller nått. Värm fisk of choice i precis när du ska servera (torsk och lax är gott, varför krångla). För festlig stämning ha i räkor på toppen och kanske en mussla eller havskräfta eller två. Bryt en baguette till och servera med aioli som du snabbt mixat ihop själv eller blandat på hellmans. Vitt gott vin och örter på toppen och ingen blir ledsen. Alternativ två gör jag genom att koka fond på skalen från skaldjuren, sila av och sen göra samma procedur som ovan.

  • Korv med bröd-buffé! Seriöst en av mina största drömmar. Köp olika svingoda korvar av GOD kvalitet. Olika bröd (tunnbröd, frasig baguette, vanliga bröd), tillbehör (egen gurksallad, räksallad om man är lagd så, surkål, kimchi, lökringar, koriander, picklade grejer), kanske någon potatis (mos, potatissallad, pommes) och såser (olika senap, ketchup, relishes, riven ost, sriracha, majo). Fatta vilken KUL middag med god öl till? Eller champagne!

  • Musslor! Är ni få eller bara ett par stycken så är ju musslor perfekt! Billiga skaldjur också. Köp ett nät och koka med LITERVIS persilja, vitlök, vin, lök och grädde och ät med en god baguette. Förslagsvis äter ni nån svinmastig efterrätt sen, typ tunga brownies med dulce de leche och salt.

  • Min go-to-mat när jag vill ha nått svingott: köp en bra köttbit, gör en jättegod tomatsallad på bra tomater, persilja, lök och vinägrett, och gör en bea (eller köp i saluhallen när du köper köttet om du inte orkar göra egen). SUPERSNABBT och lite ”lyxigt” liksom.

  • Gör olika asiatiska grejer du gillar: genom lite fusk kanske? Frysta bao-bröd finns i asiatiska livsmedel vid Hötorget. Fyll med en pulled pork du gör enkelt med asiatiska smaker och äter med chilimajo och picklad gurka. Eller så gör du en ”Lisas laxbricka” på salma eller fröya enligt nedan. Edamamebönor. Köp några färdiga dumplings. Gör några summer rolls om du pallar. Gott!!!

  • Gör det enkelt (men ganska dyrt) genom att springa till närmsta fiskbutik och plocka på dig olika skaldjur och gör en liten miniplateau hemma med bröd och såser du fixar enkelt själv. Seriöst världens bästa snabbmat med lite disk och glada matgäster. Slänger du skalen så dödar jag dig.

  • Nått med löjrom (eller vanlig affärs-stenbit om du vill hålla budget): råraka: billigt gott och bäst. Löjromspizza (åt vi hemma igår! har du brådis köp färdig deg). Eller helt enkelt löjrom, toast, gräddfil och hackad lök. Eller sill från julen! Fan vad gott! En SOS med sill, knäcke, stark ost, lite hackad lök, gräddfil, löjrom och några skaldjur?

  • Spring till Picard och köp massa roliga frysta saker och duka upp en knasig buffé. Mina favoriter därifrån är den confiterade ankan: seriöst en SÅ GOD OCH VÄRDIG huvudrätt på nyår. Den lilla ostpajen är svingod till t.ex. lite skagen, skaldjur eller hackad lök och löjrom. De har också ett litet lökflarn som är supergod. De har också massvis med roliga snittar, blinier och plock och desserter. Piffa med lite färska grejer, örter och sånt och det kommer inte gå nån nöd på någon.

  • Kalkonmiddag! Tis the season osv. Om du inte hittar en kalkon, köp en stor fin färsk majskyckling eller två och lägg krutet på stuffing och perfekta krispiga potatisar och nån god grönkålssallad till. Och litervis med sås. BLAND det godaste som finns.

  • Dessert?  Baka nått megaenkelt eller köp nått. Gå till Gunnarsons eller Picard eller ställ fram olika Ben and Jerrys eller marängsvisch! En knapp dessertvin till höjer ALLT.

  • Nattamat? Spring till Urban Deli och köp deras asiatiska råbiff och gör minivarianter på t.ex. räkchips. Charkbricka! Korv med bröd obvi. Pytt i panna! Cheeseburgare! Pizzaslice! Mackor och oboy!

  • Om man ändå tänker laga en rätt-rätt kommer här ett par förslag som jag själv skulle bli glad om jag blev serverad en middag: Schnitzel! Helstekt fisk på ben i ugn (typ piggvar)! Biff Rydberg! Tagliatelle med smör och tryffel! Asiatisk biffsallad! Föräldrarna-har-främmat-på-80-talet-mat med typ hälleflundra i vitvinssås!

GOTT NYTT ÅR!

PS. Om du är själv på nyår är mitt bästa tips: kylen FULL av allt du tycker är godast i hela världen, en lång dusch med alla produkter, din lyxigaste pyjamas/sidenmorgonrock PÅ och DYR champagne i glaset. Det är du värd. Puss

4 kommentarer

  1. Smör och Tryffelgatan! Snälla berätta mer!

  2. Haha, Tryffelgatan, det vore något. Tryffelpasta ska det stå.

  3. KORVBUFFE!!! Det ska det vara när jag fyller år för fan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

*