Hur jag vann OS-GULD I FÖRÄLDRALEDIGHET
Idag är det söndag och och på torsdag fyller min pojke ett år och imorgon är det måndag och jag börjar att jobba heltid igen efter ett års föräldraledighet (med en månads semester innan och en månads semester efter). Jag är djupt tacksam för denna tid, men är samtidigt djupt sorgsen över att den nu är slut. Hade jag kunnat hade jag loopat om detta år igen och igen och igen i resten av mitt liv, för jag tror inte att en människa kan ha det bättre än vad jag haft det sedan den 5 september 2023.
Folk verkar göra så mycket på sina föräldraledigheter. Vi hyrde inget hus i Frankrike, var inte på Bali i en månad, roadtrippade inte genom USA, jag skrev ingen bok, startade inget företag. Vi var verkligen bara hemma och dagarna såg ganska mycket likadana ut, och ändå var det det bästa och roligaste året i mitt liv.
Jag har funderat på vad som funkat bra, utöver det rent uppenbara i att jag haft extremt bra personkemi med han som dök upp här hemma i fjol. Av rent effektsökande skäl formulerar jag nu mina reflektioner som råd, men ni förstår ju att jag inte är en person som man ska ta råd från hur som helst.
ELVA tips för en underbar föräldraledighet*
1. Gör ingenting för barnets skull
I alla fall inte det första halvåret! Jag tror faktiskt inte att pyttesmå barn MÅSTE umgås med andra bebisar/mammor, gå på babysim, babyrytmik, babysång och andra barnaktiviteter, det kommer senare ändå. Jag landade i att det kändes bäst att göra det som mamman (jag) mår bäst av och blir glad av. I mitt fall innebar detta att vi till exempel promenerade långt varje dag, tränade på gym, gick till mina stammisställen, umgicks med mina kompisar, hälsade på folk på jobbet, gick på saker som jag ville göra, gick på stan, gick på museum, var på bibblan, gick på bio osv. Jag blev glad och mitt barn mådde kanon och tyckte att det var jättekul att hänga på.
2. Köp ingenting för barnets skull
Vagn är nice, blöjor kanon, napp soft om det funkar. En pyjamas eller två, lite kläder. Resten behövs typ inte? I alla fall inte tills att BEHOVET UPPSTÅR. Jag anser att det är grovt kvinnohat att hålla på att tuta i sköra gravida och nyblivna mödrar att man måste ha så himla mycket prylar för att barnet ska överleva, och att man behöver köpa sig ur olika slags problem som man inte ens fått än. Exempel på saker som vi aldrig behövt: bebisnagelmakapär, sån grej som vaggar vagnen, bärsele, ”isofix”, vagga, en sån bebisinsats till barnstol, dinglisar till vagnen, white noise-maskin, dregglisar, badtermometer, lås till vagnen, blöjhink, öronrengörare, flaskvärmare, gåstol, sterilisator, flaskborste, andningslarm, babymonitor (saker som vi däremot har använt mycket kan vi ta en annan gång.) Sedan, vilket man lätt glömmer, finns det faktiskt affärer i samhället om/när något behov skulle uppstå.
Det är även en underbar rörelse detta med kassarna som cirkulerar mellan föräldrar i olika slags stadier som rensat ut sånt som inte används längre. Hoppas att du känner någon sådan, annars: efterlys i någon slags social kanal, det man inte tror innan är att många är GLADA att bli av med saker som barn växt ur/inte använder längre eller vill sälja till billig peng. Extra varm shout out till Pernilla, Julia, Cornelia, Gerda, Lukas, Anna-Carin och Karin som sett till att vi i princip varit helt självförsörjande med era ärvda eller utlånade kläder och prylar i ett års tid.
Det jag försöker säga med allt babbel är: alla har olika behov av saker för att lösa olika problem, men jag tror att man skapar ganska många problem genom att skaffa massa (nya) prylar innan de situationerna ens uppstått. Dyrt och onödigt.
3. Skaffa ett stammisställe
Mitt absolut bästa tips för en bra föräldraledighet är detta! Att skaffa ett trevligt ställe i stan som du kan gå till typ varje dag. Där du vet att det funkar att få in vagnen/byta/amma/läsa tidningen/träna eller vad du nu vill göra. I vårt fall har vi varit på Il Caffè Victoria nästintill varenda dag, eftersom jag märkte fort att de hade 1) kaffet jag gillar, som så få har i stan 2) markhöjd dvs gick att komma in smidigt med vagn 3) inte så stimmigt 4) både DN och SvD 5) gullig personal att tjöta med varje dag 6) skötbord på en halvhemlig toalett i en av salongerna 7) en soffa att amma i. Det blev vår trevligaste dagliga rutin, plus ett varmt ställe att landa och pausa på regniga eller snöiga dagar när man gör annat på stan! Personalen och övriga stammisar blev en stunds dagligt häng och roliga, ibland hetsiga diskussioner behövdes avhandlas och skvaller om dåliga chefer, raggande kunder och annat viktigt behövdes betas av. Vi hade dock fler stammisställen: vår lunchrestaurang Viet Kitchen, amningsrummet på NK och Italienaren i Gubbängen som var målet på varje långpromenad. Hedersomnämnande även till övriga Il Caffè-ställen, Baggio Kaffebar, Poli, Pressbyrån Dalen, det underbara lekbordet inne på Ringens köpcentrum samt stans alla bibliotek.
Det finns även fler föräldraledighetsrelaterade fördelar med att vara stammis. Att vara stammis innebär nämligen oftast att man till exempel betalar lite mindre för det man köper, någon sticker till barnet en fralla eller en apelsin, hjälper dig med vagnen, fattar att det är just din bebisstrumpa som ligger kvar på golvet vid stängning, samt förhoppningsvis att personalen börjar tycka så mycket om ens barn att de propsar på att ta hand om det när du till exempel vill gå på toa ifred eller behöver ringa några ärenden. Så här har vi haft det på samtliga ställen. Väldig tacksam främst Elin, Sanchez och Siri för hur fint de gjort för oss under detta år! Så fort de sett mig och min gröna vagn genom rutan i sol, snö, regn och rusk så har min kaffebeställning stått redo på min och bebisens lilla plats i fönstret. Hur gulligt?
4. Kör Ur & Skur
När min pojke föddes och jag var livrädd för allt och dessutom var färskt akutsnittad och inte riktigt litade på min egen motorik gjorde jag allt för att slippa bära honom upp och ner från källaren med brant trapp från gatan till vagnrum, genom en källargång med tunga dörrar och upp till lägenheten på våning tre utan hiss. Var livrädd för att tappa honom (hände aldrig pust). Detta innebar att vi alldeles i början gick ut på morgonen när Henrik gick till jobbet, och sedan var vi ute hela dagen. För jag ville absolut inte gå in och ut i onödan. Och det visade sig att det var ett riktigt kanonkoncept, som vi sedan fortsatte med hela året. Vi gick ut på förmiddagen varje dag, oftast innan nio, och kom oftast hem igen runt 14–16 (undantaget när han varit sjuk eller så, så klart) och då brukade vi lägga oss i sängen och ta igen oss, vila, läsa och gosa ordentligt. Snö, regn, vind, pollen – inget stoppade oss. Ut skulle vi. Vi utforskade stan, träffade folk och hittade på saker att göra som vi nog inte annars hade gjort. På så sätt blev inte en enda dag långtråkig på ett helt år, tyckte vi.
5. Skaffa rätt gadgets (till dig själv)
First and foremost: äg en Apple Watch (Eller motsvarande). Jag tycker att det har varit helt fantastiskt mycket zen att ha en sådan under detta år. Mitt barn har aldrig behövt höra mobilljud pip och pling från oss, jag har inte behövt sitta med mobilen i handen i onödan. Vill någon mig något känner jag det på armen och behöver inte kolla stup i kvarten om någon ringt eller smsat för att jag har på ljudlöst. Jag kan svara på sms genom rösten samtidigt som jag går med vagnen, byter blöja, äter, åker tunnelbana eller något annat vi grejar med för stunden, och barnet typ tror att jag pratar med honom. Kanske har detta inte spelat någon roll över huvud taget, men jag inbillar mig att det har gjort både honom och mig mindre stressade av att jag inte behövt kolla på mobilen hela tiden. Lägg till ett par airpods och du behöver knappt ens röra mobilen.
Speaking of gadgets! Läsplattan har också sparkat rätt mycket joy denna föräldraledighet. Jag har lätt kunnat ha med mig den för att läsa när barnet sovit i vagnen, kunnat läsa utan att tända hela rummet när han sovit brevid på natten, och kunnat läsa under amning utan att hålla i tung bok. Mysigt att få tid att trappa upp läsningen under föräldraledigheten. En bra present till någon som ska få barn!
6. Ladda vagnen med grejer till dig själv
En trevlig sorts selfcare var att preppa vagn och skötväska med saker till mig själv – hela livet behöver inte vara blöjor och wipes. Detta tyckte jag var trevligt att ha i vagnen: en trave magasin, typ sådana du aldrig skulle köpt annars, kul att dra fram och bläddra om du blir strandad någonstans, om barnet somnat på bussen eller när du sitter på en parkbänk i solen. Läsplatta. Snacks och dryck. Sittunderlägg, alltså en sån liten “stjärtlapp” typ. Life savior i vintras när man var tvungen att amma på någon kall parkbänk under en promenad, eller bara frös jämt i allmänhet.
7. Skaffa en kompis som är läkare
Jag kan knappt tro att det är sant, men ganska kort innan jag fick barn lärde jag känna en underbar person som råkade vara barnläkare? Och en annan vän som är sjuksköterska och trebarnsmamma. Hur mycket de två personerna betydde för mig de första kanske fyra månaderna när jag var jättehispig, det kommer de aldrig att förstå! Rekommenderar varmt att lära känna någon som är generös med sin kunskap (as in – de sa att jag fick höra av mig) och kan lugna dig när du går loss i hormonerna och vill kräkas av oro för nått som knappt finns på riktigt. <3
Om inte: skaffa en BVC-person som du har förtroende för och som det känns bra med! Jag bytte faktiskt min. Den första kändes lite för… ordentlig… alltså hon var jättesnäll och proffsig och bra men jag fick liksom lite prestationsångest? Sedan bytte jag till en som var lite mer barsk mot mig och kunde svara typ så “Jaha, och var har du läst det här nu då?” när jag ringde om något töntigt, det passade mig jättebra och jag känner så oerhört varma och starka känslor för henne.
8. Krångla inte när det inte behövs
Ibland funderar jag på varför vissa väljer att göra sitt liv så himla mycket krångligare än vad det behöver vara. Ett exempel på det, som jag funderat mycket på, är det här med ersättning. Föräldrar som på en enkel liten promenad ska förbereda termosar och pulver och leka mixologer mitt på öppen gata, i stället för att bara hälla upp en go liten tetra? Under vår vagn låg alltid något sexpack tetra, bara att hälla upp om barnet blir hungrigt? Vid kallt väder hade jag alltid en tetra i innerfickan på jackan för att den inte skulle vara för kall. Inte en enda gång har jag haft med varmvatten och pulver ut, och då har vi ändå varit iväg hela dagarna (obs vårt fönster mellan amning och ersättning/välling + vanlig mat var ganska kort ändå, och hemma körde vi alltid pulver). Ett annat exempel: om det är så krångligt att gå ut för att det är bökigt med overaller och liknande: jaha, packa ner barnet i mössa + tjocka täcken i vagnen i stället? Sömn? Enligt vissa måste barnet sova i egen säng och/eller absolut inte somna med flaska i munnen. Men om barnet somnar gott på det viset… varför ens välja att ta en sådan kamp om det nu funkar?
Fler exempel finns kring mat sedan när barnet börjar äta. Jag är… lite… försiktigt… skeptisk… till internetrörelsen som innebär att mammor står och sliter ut sig för att laga bebismuffins, grötpinnar och allt vad det heter, när barnen lika gärna kan öva på att äta en helt vanlig banan, pannkaka, pannbiff, ett ägg eller liten leverpastejmacka (eller en hederlig burk barnmat?). Allt jag säger är: man gör som man vill och det kanske kan vara lite roliga projekt, men det är ganska skönt att också bara… chilla lite.
9. Lägg pengarna på rätt saker
Att det kan vara ekonomiskt tight att vara föräldraledig vet nog de flesta. Just därför så himla onödigt att slösa bort pengar på fel saker. Jag kan i min vildaste fantasi inte förstå hur en enda förälder kan välja att lägga pengar på sprillans nya kläder, leksaker och prylar till en liten, liten bebis. Speciella amningskläder och barninredning som ska se aestetic ut från start. Lägg pengarna på dig själv och din tillvaro istället! Köp en god kaffe! Ät lunch med en vän. Köp ett träningskort. Gå på bio. Ett museeinträde kanske? Jag är faktiskt ganska stolt över att… min pojk är nu alldeles strax ett år och vi har ännu inte köpt några nya grejer till honom (jo, någon leksak, en boll och några strumpor kanske + vagn, bilbarnstol och typ nappar hehe). Men alla kläder, leksaker, möbler och böcker som inte är arvegods har inköpts på Sellpy, loppis, Marketplace och Tradera (klädpaket är så king btw). Jag köpte Sleepcarrier (använde knappt), bedside crib (använde varje natt tills att han växte ur den) och Babybrezza (till slut unnade jag mig en) där, fett värt!
Och låt inte mig gatekeepa: leksakerna (aktivitetsleksaker, klossar, dragleksaker osv) för typ 30 kronor styck på Sellpy har varit helt otroligt värda när barnet kom upp i en sådan ålder. Tycker dessutom att det KÄNNS (utan att veta exakt hur det där funkar och jag är i ärlighetens namn inte megaintresserad) så mycket bättre ur “giftsynpunkt” med grejer som man dessutom vet har tvättats och nötts innan honom.
Det jag försöker säga är: varm rekommendation i att… prioritera rätt. Strunta i dyrt babysim och köp en biobiljett till dig själv, köp en begagnad overall för 50 kronor i stället för 1000 (kan alltså inte förstå att det existerar människor som gör sånt) och ett par nya promenadsneakers till dig själv när du ska ut och rulla i flera månader. Ge barnet en banan eller lite yoghurt istället för en dyr bebis-bar och köp dig själv en god bulle istället. Typ så?
10. Ta inte ansvar för någon markservice
I mitt föräldraledighetsscope har det absolut inte ingått att ta hand om hemmet. Det tror jag att… många uppfattar fel. Jag har givetvis tagit en liten plockrunda varje eftermiddag när vi kommit hem och har lagat lite enkel middag varje dag som vi ätit ihop när Henrik kommit hem, handlat på vägen hem absolut, kanske bakat något gott om jag fått feeling när barnet sover, rensat någon garderob om jag varit rastlös. Det tycker jag räcker? Jag har inte ägnat dagarna till att städa, tvätta, renovera, fixa, moppa, stressa och sätta ribban högt och har inte heller haft några sådana krav på mig från den andra föräldern. Nej du! Jag har hållit mig själv och barnet glada, trygga, sysselsatta, utvilade och stimulerade. Och det funkade jättebra.
11. Bo i Stockholm
Jag ångrar mig: DETTA är mitt absolut bästa råd. Bo i Stockholm om du ska vara föräldraledig. Vet man ens vilken underbar perfekt, vänlig och vacker stad detta är innan man får barn? Varje långpromenad är så underbar. Det finns alltid någon ny stadsdel att rulla i, nya fina hus att titta på, vägar längst med vatten, broar och öar. Kyrkogårdar. Biblioteken är kanon. Det finns allt här. Tunnelbanan funkar toppen, bussarna är gratis med vagn. Det kryllar av fina parker, roliga lekplatser och andra barn och vuxna. Vill man träffa nytt folk är det oftast inte svårare än att gå till en lekplats eller ett bibliotek, men det finns också massa olika slags facebookgrupper där man kan efterlysa folk att hänga med. Jag träffade trevligt folk av bara farten i träningsgrupp, på bibblan, vid lekbordet på Ringen och i föräldragruppen på BVC. Men en personlig enorm fördel med att bo i Stockholm är att många här, inklusive mig själv, har så kallade “stockholmsjobb” som mamma kallar det. Det har för min del inneburit att jag umgåtts mycket mer med mina ickelediga vänner nu än någonsin tidigare. Folk jobbar hemifrån, har flextid, kompar ut, bjuder hem mig och barnet på luncher och fika mitt på blanka veckodagen, hinner smita iväg på promenad, kaffe eller lunch under sina arbetsdagar eller har kunnat komma hem till oss och hänga på dagtid. Det har varit helt otroligt mysigt.
*En annan stark rek är att få ett glatt och nyfiket barn som tycker om att titta på saker, sova, skratta, gosa, åka vagn, bada, åka bil och att träffa folk. Då löser sig nog det mesta. Varje dag hela året har jag haft en så stark känsla av att det är han som tagit hand om mig, och inte tvärtom.
PS. Jag har fler starka åsikter och praktiskt orienterade tips till PARTNERN till den som ska föda barnet. Holla att ya girl om jag ska lista dem.