Vad jag åt under tre veckors julledigt

Jul, nyår, trettondagen och 23 dagars ledigt i vårt lilla hus. Vad som åts? Trodde aldrig att du skulle fråga!

  • På nyårsafton gjorde jag kalkonmiddag fast med hel majskyckling. Stuffing, sås, brysselkål, rostad krispig potatis, gele, mer sås. Ofattbart gott.

  • På skrovet och kycklingresterna kokade jag soppa som blev rekordgod. Palsternacka, potatis, morötter, linser, massa citron, lite mjölk, massa persilja. Vi alla tre åt och åt och åt och lilleman satt och sa mmmmmmmm sked efter sked.

  • Dan-före-dan-före-doppare gjorde jag nittiotalsdoftande ädelostpasta med lövbiff.

  • Dan-före-dopparedan hade vi fått fler gäster och då gjorde jag en stor batch grynotto på matvete, linser, vitt vin, persilja, svamp, fänkål, parmesan och grädde. De som ville fick korv till. Och vin.

  • Sedan åt vi en panettone som jag fick av mitt italienska stammisställe. Väldigt god!

  • Dan-efter-dan-efter-doppare stekte jag ryggbiff och hällde på nuoc cham-sås och åt med grönsallad med extrema mängder mynta och krossade jordnötter och det var… refreshing!

  • Av alla julrester gjorde jag bland annat ett smördegsflarn med potatis, pepparrot och kantareller som vi åt som paj med sallad. Jättegott.

  • Jag gjorde även en “langosdipp” till chips, dvs helt vanlig löjromsdipp men jag adderade vitlök i cf + riven lagrad ost över. Kände mig oerhört smart.

  • En dag gjorde jag köttbullar och ja, det råkade bli så att de blev de godaste jag någonsin gjort. Hade i en hemlig ingrediens som kanske var den avgörande faktorn. Ska provlaga en gång till innan jag avslöjar.

  • En jättesnöig dag i14 minusgrader åt vi våfflor efter pulka. Det är tyvärr alltid godare i teorin än i praktiken med våfflor.

  • En dag var Henrik pizzasugen och då gjorde jag hemgjord hawaii (haha Nara Smith-coded mening?): hade nämligen lite deg kvar från frukostbröd och strimlad julskinka som jag fryst in och så gjorde jag en god tomatsås och en stor batch pizzasallad och det blev en god och mysig middag!

  • En dag tinade jag en fin fransyska och skulle göra boeuf b, men råkade HÄLLA GLÖGG i grytan, som någon klipsk hällt över på rödvinsflaska. Krävde stor koncentration att rädda detta, men fick krydda åt helt nya håll sedan kokade jag ris till och åt med enorma mängder jättesyrlig vitkålssallad och då funkade det faktiskt rätt fint!

  • En dag bakade jag dessa Acmabröd med salladsost från Kallernäs gård dit man måste åka och köpa jättefin getost i alla former. De blev såååååå goda.

  • En dag gjorde jag potatis- och purjolökssoppa som ju alltid är gott?

  • En dag gjorde jag köttfärssås och spagetti och det var längesedan och då blir det extra gott verkligen?

  • Har även bakat oerhört mycket: frukostbröd nästan varje dag, småkakor, mjuka kakor, bullar mm mm mm.

  • Ja, det var väl det? GOD FORTSÄTTNING!

Föregående
Föregående

Parfymvecka 16–19

Nästa
Nästa

Matlistan 2025