Maten i Mars

Mat

Eftersom jag varit så urbota usel på att uppdatera denna blogg så kommer här ett helt inlägg med all mat jag kan minnas att jag åt och lagade i mars 2024. Högt-och-lågt-varning utfärdas! Inspiration garanteras absolut inte. Häng (ändå) med!

Kokt kolja med äggsås och kokt potatis

Henrik önskar sig alltid torsk med äggsås. Jag lagar det aldrig. Men så hittade jag fint pris på kolja och andan föll på. Jag hällde undan lite sås till mig själv innan ägghacket åkte i. Barnet och dess far åt båda med god aptit.

Lasagne

Det fiffiga med lasagne är att man liksom kan stafetta fram den under en dag eller en helg. Hacka grejer. Göra köttfärsås. Riva ost. Bechamel. Montera. Grädda. En annan fiffig grej med lasagne är att man liksom kan göra den fin eller ful. Jag gillar ful bäst. Vanlig, snäll och len. Tyvärr blir min aldrig lika god som mammas. Men den här, som jag gjorde någon gång i mars, var den bästa på länge om jag får säga det själv!

Caponata och merguez

Jag hade rullat till hallen och fyndat några merguezkorvar. Gjorde en caponata efter konstens alla regler. En god middag, helt klart.

Kycklingrullen på Mama (Teatern/Ringen)

Jag vet inte hur det kom sig, men jag var på lunch på Ringen och tog det mycket märkliga valet (för att vara mig) “kycklingwrap”. Så var den asgod ppPpPp. Längtar efter den. Det var någon slags grillad paprika, god kyckling, hummus, sallad, feferoni och någon annan slags kräm. Urgod tbh.

Flankstek och grillade grönsaker

Maria var på besök och det blev grillade grönsaker med flankstek, parmesan och citron. Bea från köttdisken. Maria önskade sig potatiskroketter (alltså sånna frysta bollar). Så det fick hon.

Gödkalvstek med sallad citron och parmesan

Jag hade varit i hallen och fyndat gödkalvstek. Så himla kul detalj? Sen kom Greta och Eva på oplanerad men välkommen lunch och jag hade inte hunnit handla, så jag stekte den lilla steken i vitlök och smör och lät gå klart i ugnen. Åts med sallad, parmesan och citron.

Pasta på kalv och vitt vin

Resterna av kalven fick åka ner i vitt vin och en skvätt grädde och pasta och zucchini och gud vet vad.

Potatisgratäng

Jag har tänkt en del på att det är ett ganska akut överhängande samhällsproblem att så många slutat göra egen potatisgratäng. Alltså, man måste verkligen kunna göra en god potatisgratäng som vuxen människa. Det kan ta en hur långt som helst i livet. En kväll gjorde jag potatisgratäng, lövbiff, skysås och en helt vanlig grönsallad. Det var gott.

Lövbiffspasta med ädelost

En annan pasta jag minns från mars månad var lövbiffsrester som åkte ned i pasta med ädelost och zucchini.

Räksallad med chili-och limemriberade räkor och manchego

En god sallad i skillnad mot alla trötta lunchsallader: när jag skalade ett helt kilo räkor och marinerade upp dem i chili, lime, vitlök. Lade ett BERG uppepå krispig och bitter sallad och rev lite manchego över.

Kåldolmar på Sturehof

Lördagslunch på Sturehof och dagen till ära hade de kåldolmar på hjort och savoj med svarta vinbär i såsen. Barnet fick smak på det goda i livet: potatismoset på Sturehof.

Kålpudding persiljegurka rårörda och skysås

Min kära vän Gerda skulle komma över och då får hon alltid husman. Hade förberett en enorm form kålpudding, lagt in gurka och rårört lingon. MEN. Jag fick boka om för vi sålde vår lägenhet den dagen. Så kålpuddingen tog vi dagen efter istället. Och typ fem dagar därefter.

Baguetter med ost & chark

Sälja-lägenheten-kvällen åkte vi istället och handlade på Ica Maxi och köpte chark och ost och bröd som vi satt och pillade med i soffan när bebisen somnat. Ibland är det den bästa middagen.

Hemgjord pizza

Ost- och charkrester = hemmapizza. Det blev gott.

Spagetti och tomatsås

Pizzatomatsåsrester = spagetti, tomatsås och mozzarella. Det var också gott.

Falukorv och potatismos

En dag efter att jag jobbat (har börjat jobba en dag i veckan) så kom jag hem till ugnsfalukorv och potatismos. Det kändes mysigt.

Linssoppa på Pascal

En dag åt jag utomhuslunch på Skånegatan medan lillen sov i vagnen. Linssoppa med mycket citron. Det var gott.

Linssoppa hemma

Även denna månad har jag hunnit göra kanske tre baljor linssoppa. Det är en väldigt vanlig middag och därmed en väldigt vanlig lunch. Jag gör min oftast på röda linser, ingefära, harissa och mycket citron. Men en hel del grillade grönsaksrester, koktpotatisrester och annat smått och gott slinker alltid ner. En dag gjorde jag till och med tekakor till tihi.

Bo Kho på Viet Kitchen

Ja, alltså. Minst fem skålar Bo Kho har jag ätit på Viet Kitchen under mars månad. Jag trodde att jag skulle ha gått vidare till något annat, men… Jag är fortfarande sugen. Sugen just nu när jag skriver detta. Ska äta imorgon mums mums. Det är så gulligt för lilleman får alltid en egen skål med morötter <3 (de som är kokta i grytan – han älskar dem).

Salamipizza på Galinas

En dag hamnade vi på Ringen och delade på en salamipizza från Galinas medan barnet sov. Jag har aldrig ätit pizza där förut. Jag hade ingen aning om att den var så otroligt god? Toppenkul.

Linssallad med grillade grönsaker

Stapel här hemma. Buljongkokta belugalinser blandat med “vad köket har att erbjuda”, oftast i form av grönsaker bakade på plåt. Någon slags smulad ost kanske. Krutonger från torrt helgbröd. Jag tycker att det är gott.

Crispy tuna på Tomi

Nära mig ligger Tomi Sushi som har en god crispy spicy tuna som man liksom får serverad som tunna “chips” med röra på. Den tog jag när mamma och jag var där och åt lunch.

Köttbullar på NK

Det har blivit någon slags ny tradition att mamma, jag och lillen äter köttbullelunch på NK när hon är uppe. Så smidigt med vagn och barnstol osv osv osv osv. Och gott.

Hummus på Taameya

Skoj för mig att Taameya har öppnat på Folkungagatan (och för mitt barn som är tokig i hummus)! Ett favvoställe på Tegnergatan, men där är jag så sällan nu. Här tar jag alltid samma sak. Hummusbowl med extra stark sås. Brödet här är… stans absolut godaste. Tänker dock alltid på hur förvånad man blir av att en liten ödmjuk skål hummus med lite grönsaker kan vara det absolut mest mättande som existerar i universum.

Röding med kål och smörsås på Riche

Sara och jag åt middag på Riche och jag åt röding med kål och smörsås och forellrom och det var mycket gott.

Gino på Riche

Självklart åt vi även Gino. Annat vore konstigt.

Citronyoghurt och fröknäcke på Victoria

Samma vecka som mitt barn föddes öppnade Il Caffè upp på Victoriabion. Sedan dess har vi varit där nästan varje dag, inte minst under mars månad. Det är perfekt eftersom jag oftast promenerar till, från eller över Söder på mina promenader. Jag kommer in med min vagn där. Jag älskar personalen där. Jag älskar kaffet där. Och de har skötbord där. Först sov han igenom alla mina kaffestunder och jag kunde sitta och amma en stund där i soffan på ovanvåningen om han vaknade. Sedan kunde han mest ligga och kika i famnen. Sedan hade han en period där han alltid ville sitta i föntret och kika kika kika och typ leka med en sked. Nu ska han gå gå gå (as in “gå” “gå” “gå”) eller hänga med personalen om de har det lugnt. Vilket är toppen för mig eftersom de älskar honom och jag då kan få dricka kaffe och läsa tidningen ifred. Jag dricker alltid cappuccino och ibland skojar jag till det med en citronyoghurt, ett fröknäcke eller en sån liten megagod fräck pistagekub!

Hawaiipizza på Morelli

Men! Minst en dag i veckan går jag i motsatt vädersträck för att få i mig en kaffe på Morelli i Gubbängen. Ibland råkar det sammanfalla med en viss lunchhunger. Då blir det oftast deras tomatsallad. Men inte i mars månad nådens år 2024! Nej, då har de haft HAWAII på menyn. Kunde inte motstå att testa eftersom personalen är djupt oense om etiken i denna pizza. Betyg från mig: KANONGOD. Älskar Morellis botten som alltid är krispig och semolinacoated. Deras tomatsås är stans godaste. Mozzarella och priucutto cotto. Plus färsk ananas. Jag föll som en fura. Detta blev även min sons första pizza i livet, rörande? Jag tvingade dit Henrik att testa några dagar senare. Även han (och lilleman) gav två tummar upp!

Cornetto & cappuccino på D’abramo

Aa, jag har ju alltså börjat jobba en dag i veckan nu i mars och när jag svassar till kontoret går jag givetvis alltid förbi D’Abramo på Vasagatan där underbara Vito serverar mig en stadig dubbel morgoncappu och kanske en liten chokladcornetto om jag är på riktigt bushumör!

Nudellunch hos Annie

En ganska kall och grå dag i mars bjöd underbara Annie aka Vegokäk på hemmalunch i form av starka goda nudlar med inlagd grillad aubergine (?). Har jag rätt? Glömde fråga så mycket om maten eftersom vi hade massor att avhandla, men det var otroligt gott!

Puttanesca hos Greta

En annan underbar hemmalunch var när Greta bjöd mig på puttanesca i sitt kök medan våra bebisar låg och rev sönder en tidning på golvet. Sedan tog vi vårens första vårsoliga runda i Årstaviken. Det var en fin dag.

Spett på Mikyadori

En kväll åt jag middag på Mikyadori med mina två bröder. Det är lite kul eftersom restaurangen ligger i samma hus som mitt kontor. Vi åt massa olika spett, aubergine och lite annat. Godast av allt var fisken! Alltså spettet med “sea bream”. Extra plus för den godaste mocktail jag druckit på jag vet inte hur länge. Citrongräs någonting. Smakade paradis.

Schnitzel x2 på Sensum

Tre av mina jobbluncher i mars har jag ätit på Sensum. Två av dem blev det schnitzel. Det finns inte många godare schnitzlar i den här stan. Den är verkligen kanon! Ta den om ni äter lunch där.

Torsk och potatis på Sensum

Eller vänta… En dag åt jag torsk, potatis och något slag kryddsmör och det var väldigt gott! Hade gärna ätit den igen.

Flygande Jakob

En dag när jag inte visste vad jag skulle göra till middag ringde jag mamma som stod och gjorde FLYGANDE JAKOB och då visste jag precis! Köpte en färdiggrillad kyckling. Så galet god rätt detta är? Varför all spott och spä? Gör den lite chilistark och skit i bananen och ha en stor syrlig grönsallad till. Fy vad gott.

Pulled chicken

Mamma och Pernilla skulle komma på middag och jag gjorde någon slags pulled chicken på kycklingdelar som fått ligga i ugnen med spad på hoisinsås, lime, vatten, vitlök, lök och lite annat som jag inte minns nu. Åts i tortillabröd med kål- och äppelcoleslaw och koriander en dag. En annan dag blev den någon slags salladsbowl. En tredjedag blev det quesadillas. Sen var kycklingen slut.

Räkcaesar på Sally Voltaire

En lördag gick vi ärenden på stan och eftersom barnet somnade mitt inne på Åhléns City passade vi på att äta lunch på Sally Voltaire, som jag hade glömt av ens fanns. Jag åt grönkålscaesar med räkor och Henrik åt typ okonomyaki. Båda var nöjda.

Aubergine & nudlar på Lao Lao

Mycket kul att Lao Lao öppnat en ny restaurang nära mitt kontor! Det fick bli mars månad sista jobblunch. Det var gott. Kanske extra god eftersom en kille i personalen sa att jag hade fina kläder.

SEN KOM PÅSKEN!

Råraka & löjrom

Vi inledde påsken med att äta rårakor med löjrom och rödlök. Fan flög i mig på väg hem från kontoret, nämligen, och jag köpte löjrom! Jag hade väl glömt att jag fortfarande har föräldralön. Oavsett undrade jag när jag åt… hur kan en mat vara så god som råraka med löjrom och rödlök?

Tre sillar

På långfredagen åt vi tre sorters sill som Henrik köpt på Matateljéns nya delibutik som är jättefin. Annat vi köpt där är goda finapelsiner, ost, oliver, burktomater och säkert fler saker som jag glömt. Oavsett var det en underbar liten påskmåltid med lite potatis, smör, ägg och en liten öjebytoast.

Lamm & potatisgratäng

På självaste Påskafton var vi hos Petter & Co där Petter lagat såååå god lammstek med kanske livets godaste potatisgratäng, rödvinssås och sparris. Om avundsjuka existerar så är det tanken på hur goda resterna av denna måltid måste ha varit dagen efter. Sedan åt vi Påsktårta som jag (latmasken herself) köpt på Delselius. Men den var god!

Påskägg

Henrik hade köpt ett påskägg till mig! På Gunnarsons. Det tyckte jag var väldigt gulligt? Det var gjort i choklad och sedan fyllt med massor av praliner. Och jag, a true Gunnarsons-stan, visste faktiskt inte att de gjorde såååå goda praliner. Varenda en var en liten njutning!

Ikeaköttbullar

På Påskdagen, då var vi på Ikea och festade på Ikeaköttbullar till lunch! Festligt! På kvällen gjorde jag sådana löjromschips på löjrom som jag hade kvar. Rik man känner sig då? När man lägger kalixlöjrom på CHIPS.

Smala mackan

En Matmejletklassiker gjorde comeback på påskfrukosten! Nämligen Smala Mackan. Namnet mer en 80-tals-VIBE mer än ett försök till nyttighet. Oavsett består Smala Mackan av rågbröd, filadelfiaost, kalkon eller kokt skinka, ett BERG av groddar + piffig aromat. Mums mums mums (åt en till lunch idag).

Våffla

Jag missade att göra våfflor på våffeldagen, och sedan dess har järnet stått framme och spelat martyr för att det inte fick användas ens på dens egna lilla högtid. Så på Annandag Påsk smällde jag till! Våffla med den sista löjrommen = mycket gott. Våffla med grädde och blåbärssylt = också mycket gott. Lilla pojken fick också två små våffelhjärtan <3.

Sedan var mars månad nådens år 2024 slut! Tack för den! En fin månad faktiskt.

Nästa
Nästa

Morgonfragment #2