Trettondagsafton + Årslista

Trettondagsafton! Klingar det inte vackert? Wienerkonsert, glitter, Shakespeare och JVM!

När jag växte upp var det alltid middagsparty på Trettondagsafton. Folk var i regel på ett jävla gott humör. Julmaten slut, släkten har farit åt helvete, nytt år, friska tag och nyårslöftena ännu inte kraschade. Jag minns servetter i glasen, gå-bort-rockar och klackskor inomhus.

Denna tradition är jag intresserad av att bevara. Som uppföljning till inlägget om nyår: detta är det riktiga nyårsfiranndet. Så i fredags vankades det middagsparty på temat. Menyn därefter.

Snacks: salta pinnar & krustad

Förrätt: avokadohalva med räkor

Huvudrätt: smördegsinbakad fläskfilé, hasselbackspotatis, roquefordsås, heterosallad med italiensk salladskrydda (dvs isberg tomat gurka)

Efterrätt: Vienetta

Samt: Ostbricka bestående av brie, ädel och creme bonjour vitlök och örter, digestive, saltiner, päron, vindruvor och röd paprika.

(Andra perfekta rätter för äkta Trettondagsvibe är fondue, räkcocktail, sjötunga, pommes duchesse, vitvinssås, grönpepparsås, kuvertbröd, sån god ananaspaj och drycken bål.)

Och kan ni tro! Detta var inte ens ”ironiskt gott” utan IRL-skitgott. Jag har sedan denna middag format hela min matrelaterade inne- och utelista för 2024. Ursäkta att den kom typ en månad för sent, men med tanke på kvaliteten på de flesta jag läst kände jag att det nog var bäst att låta den marinera lite.

Inne:

Digestivekex. Varför gav vi upp? Skäms vi över vårt ursprung? Utmaning inför denna vecka till dig som läser detta inlägg: ät ett (lol) digestivekex med antingen smör och ost eller med vitlöksfärskost senast söndag och återkom om det inte var det godaste du ätit hittills 2024. Det smakar paradis och minnen! Mustigt, salt, sött, smuligt. Jag bjuder då inte på något annat som tilltugg i år!

Ostbricka: Precis som beskriven ovan. No more, no less. Vi borde be om ursäkt till våra föräldrar för att vi inte respekterade denna sed mer.

Vienetta. Bjuda på glass till dessert? Boring. Bjud på VIE FUCKING NETTA? Party! Roligare än gott men vem bryr sig på det stora hela?

Ädelostsås. Dags för ädeln att göra comeback en gång för alla efter all burrata, parmesan och gruyere som står oss alla upp i halsen? Så gott att doppa potatisen i? Selleristaven? ON A LETTUCE WEDGE?

Retrokryddor. Italiensk salladskrydda? Fy vad gott. Vitpeppar! Aromat! Precis innan jul åt jag ett riktigt skrovmål på ett gatukök. Hamburgare med rosa sås, pommesbricka, cola. Kanske årets godaste måltid. Och när jag satt där tänkte jag att… grillkrydda? Vad har den gjort oss egentligen? Vi borde be om ursäkt. And on that note:

Gatukök. Som vi alla vet finns det inte längre någon plats i våra hjärtan för tuffa hamburgerkedjor, napoletanska pizzaställen i varje gathörn. Detta även på grund av att det finns lite väl mycket plats i våra plånböcker? Men, däremot gatukök! Må vara partisk här, eftersom jag under mina fyra månader som barnvagnsrullare insett att det är PERFEKT att rulla upp till en grillkiosk och hugga en grillad med bröd i farten. Slippa beställa genom någon dum app eller behöva sätta sig i någon sån ful lokal med grafittikonst på väggarna eller krångla med någon vagn. Jag trivs bäst i fred och frihet och lutad mot en sån liten fönsterbräda utanför ett gatukök. Nittiogrammare? Don’t mind if I do. Tunnbrödrulle? Kanske, inte min favorit men trevligt i tanken! Halv special? Trevligt. Två smala hälta-hälta? Yes please. Puckon får någon annan dricka dock. Våga vägra korv på Pressbyrån, support your local gatukök.

Köpebröd: Skogaholms, Hönökaka, Lingongrova. Har ingen åsikt om detta, känner bara på mig att dess status kommer att öka. Blev dock jättesugen på Lingongrova nu när jag skrev detta.

Spenat: Nyttigt och billigt, vad finns det inte att gilla? Jag tror att vi/jag kommer att reclaima spenaten som tillbehör till allt. Lax på spenatbädd. Smörstekt spenat som tillbehör till allt vi äter. Stuvad!!! Soppa. Nu kör vi igen.

Grillchips. Inflationen i chipssmaker har tvingat oss in i ett hörn. Lantchipsen känns för bougie. Grillchips och classique sourcream kommer att härska i år. Jag är inte så förtjust i de chipsen, men det är bara bra – jag behöver knappast ännu en last.

Espresso House. Jag påminner! Detta är inte min ÅSIKT. Det är information direkt från min spåkula. Alla coola små kids kommer att hänga på Espresso House medan vi töntar står kvar på något pinsamt hipstercafé.

Ute:

Charkbricka. Nej nu räcker det och de små mandlarna kan dra de också. Kranskärl, så inne 2024.

Löjrom (samt ”löjrom”). Vi har inte råd och vi behöver inte spela några spel. Nu struntar vi i de där chipsen och den där pizzan och allt sånt. Hejdå ses om några år.

“Flingor”. Detta är absolut inte en pik till någon i min närhet men år 2024 vill ingen se sin partner äta hundfoderliknande livsmedel ur en hundmatskålliknande skål varje morgon. Hade jag velat gifta mig med en golden retriever hade jag gjort det (och blivit inspärrad).

Trendiga restauranger. Jag behöver inte ens utveckla detta va.

Vacker mat. 2024 är inte året då vi fortsätter piffa till mat för ögat/instagrams/bloggens skull. Ska det ligga koriander/citronklyftor/blommor/pynt på maten ska den tillföra något. Köpa en kruka timjan bara för att det ska vara FINT? In this economy? Ärtskottsberg på salladen? Hejdå. Över lag tror jag att ful mat är det absolut hetaste 2024. Potatis, brunsås, nån soppa, nån gryta, lite typ… strömming? Rotmos? Näring rätt in i systemet utan lull.

Grilla. I sommar kommer inte en enda person orka dra ut grillen och hålla på och rengöra och krångla. Och många är de quinnor där ute som kommer att hota med skilsmässa om gubbfan ska stå och okynnesgrilla upp hela semesterbudgeten även hela denna sommar. Vi äter lite sill och potatis och så är det bra med det.

Övrigt som “känns fräscht” 2024:

  • Mönstrade gardiner

  • Kulturcirkel. Dvs som bokcirkel fast även film, teater, utställningar osv.

  • Chic lit

  • Icebugs

  • Byta yrkesbana

  • Matlag

  • Kontanter

  • Skilsmässa efter jättemånga år (frigörelse)

  • Konstformen dans

  • Drycken Sprite

  • Sporten basket

  • Byteshandel

  • Att inte ha någon stil

  • Att inte ha någon hobby

  • Att inte ha någon karisma

    Hur skönt?

Föregående
Föregående

Trevliga ting: Tradera kitchen edition

Nästa
Nästa

Veckans mat: 1