Meal prep-SKOLA

Mat

(Hade jag varit TikTokare eller Entrepreneur hade jag döp detta inlägg till “My Meal Prep Philosophy”, men notera att jag avstår.)


Jag ogillar egentligen begreppet ”meal prep”. Det låter som något halländska gym-bros på TikTok håller på med när de lägger okryddad kycklingfilé och kokt broccoli i 18 olika matlådor som ska ätas under veckan. Men sen inser jag att jag ju själv ägnat nästan varje söndag i flera år åt lite good old meal prep? Så här kommer några tips och råd kring vad jag brukar fokusera på för att få en smoooooth vecka:

  • Jag är inte så förtjust i ”färdiga matlådor”. Känns inte så kul. Men om man ska till jobbet är det väl bra I guess. Jag tycker att meal prep är mycket roligare och effektivare om man tänker på hemmamiddagar och kanske några snabba luncher, typ att göra i ordning olika grejer/råvaror som på en buffé, som man sedan montera ihop på olika sätt (t.ex. i en lunchlåda). Detta innebär alltså att jag allt som oftast preppar kylen med olika lådor, påsar och byttor med olika beståndsdelar, snarare än färdiga matlådor. Ger även utrymme för ändringar i planeringen!

  • Detta innebär främst att jag förbereder, t.ex. hackar/skivar de grönsaker jag har. Är löken och sellerin och morötterna redan hackade är går det megasnabbt att slå ihop en tomatsås eller pyttipanna eller vad man nu ska hitta på.

  • Jag glömde säga! Det viktigaste med en lyckad meal prep är att GRUNDLIGT gå igenom det man har innan man handlar nytt och planerar veckan. Kan inte förstå att alla inte har denna rutin. Vitsen är ju att spara tid när det väl gäller? Det lustiga är bara att jag jämt inser att man alltid även sparar pengar JUST GENOM att spara tid och gå igenom sina grejer såhär. Jag gör som så att jag skriver ner ALLT som finns hemma som fortfarande är färskt och behövs användas, till exempel grönsaker, frukt, mejerigrejer, ost, ägg, och om det finns t.ex. rester eller bröd av något slag. Så tänker jag alltid: vad kan jag göra av detta? Det allra mesta går att göra följande saker av: Soppa (mixad, omixad, klar eller buljong), Sallad (salsa, krispig, grönsaksfräs, ugnsbakat, gryn, slaw), Smoothie eller Sås (kall, tomat, pastasås, ostsås, dressingar, örtoljor, men även typ hummus och röror på grönsaker och bönor). Allt kan förädlas!

  • Sen går jag igenom vad jag har som inte är färskt, t.ex. i skafferi och frys, och hur jag kan använda det om det BEHÖVS. Men det får liksom aldrig vara HUVUDGREJEN att jag har t.ex. pasta i skafferiet eller köttfärs i frysen. Så bygger jag alltså någon slags veckoplan utifrån dessa saker som SKA användas och inte slängas, och kompletteringshandlar om det behövs. Sen sätter jag igång och förbereder veckan.

  • Att SKÖLJA saker är så effektivt att göra som meal prep, inte minst om man som jag relativt ofta köper väldigt jordiga saker. Är detta fel ur någon slags bakteriesynpunkt vill jag inte veta det. För jag sköljer och hackar alltid upp sallad, grönkål, persilja, örter eller vad jag nu har för grönt hemma och lägger i olika byttor i kylen. En näve här och en näve där, en snabb sallad till middagen eller en liten salladsskål till lunch. Lika bra att skölja allt och hacka upp när man ändå har salladsslungan framme.

  • Blötlägga eller koka gryn eller linser. Ganska mycket snabbare och matigare att hälla ner lite matvete eller linser i t.ex. en sallad eller tomatsås om man redan har dem färdiga?

  • Riva ost! Usch vad tråkigt det är att riva ost? Sölar ner så hemskt. Söndagar = en perfekt dag att riva ner de små bitar som man eventuellt har kvar från föregående vecka och helg till en påse användbart RIV.

  • Bröd som blivit över från helgen: perfekt att steka upp som krutonger eller smaksatt ströbröd att toppa veckans soppor och pastor och whatever med.

  • Gör någon slags sallad eller ett trevligt tillbehör som du kan ha hela veckan. Om det så är att göra en vitkålssallad som står sig i kylen, snabbpickla någonting, koka ihop en buljong eller att göra lite rårörda lingon när du ändå håller på. Time AND moneysaver.

  • Och så klart: lilla byttan i kylen som jag alltid har redo där jag sparar slattar från diverse lökhack, olika slags skal, typ grönkålsstammar, en halv tomat eller vad det nu är man har fått över. Detta kan ALLTID bli en gratis soppa eller buljong. Glöm inte det! Jag har faktiskt två: en till mat och en som kan bli smoothie med lite frukt eller gurka eller grönkål, persilja eller vad jag nu tänker passar.

Då ser det ganska ofta ut typ så här:

Denna veckas meal prep

  1. Sköljd, hackad grönkål

  2. Skalad, delad sötpotatis

  3. Buljongkokta belugalinser

  4. Soppbytta

  5. Grötmix

  6. Smoothielåda med selleri, äpple, gurka, spenat

  7. Förberedd korv stroganoff

Någon annan vecka:

  • Gryta + ris som blir middag + lådor

  • En liten syltkaka!

  • Bröd till både frys och vecka

  • En påse linssoppa

  • Förberedda quesadillas till soppan

  • Ett rensat granatäpple till diverse måltider och frukostar

Förra veckans meal prep:

  • Sköljd hackad persilja

  • Smoothie-låda med spenat, selleri, grönkål

  • Hackad och sköljd isberg

  • Sköljd ruccola

  • Sköljd hackad grönkål

Någon annan veckas meal prep:

  1. En förberedd gratäng på små överblivna grönsaker som potatis fänkål örter gräddslatt och ostrester.

  2. En påse potatis- och purjolökssoppa redo att bara hamna i en gryta

  3. Äpplen till paj

  4. En påse pizzasallad

  5. Rivna morötter och vitkål som kan bli både ditten och datten (coleslaw, fried rice osv).

Någon annan vecka:

  • Plockade, sköljda örter

  • Sköljd hackad selleri

  • Smoothielåda med äpple, lime, gurka, selleri, mynta

Någon annan vecka

  • Sköljd selleri

  • Sköljd hackad grönkål

  • Kokt matvete

  • En påse grönsaker som ska rostas

  • En kall sås på rester av örter och mejeri

  • En påse till smoothie (selleri, broccoli, äpple)

  • Kokt potatis :)

Vad mealpreppar du???

Föregående
Föregående

Veckans mat: 4

Nästa
Nästa

Veckans mat: 3